Zakaj bi se morali paziti prihajajočega padca na trgu kriptovalut

Članek slika

Koliko je v resnici vreden Bitcoin? V fazi evforije to za vlagatelje ni pomembno.

Lahko je Bitcoin vreden tisoč, dva ali celo deset tisoč in še naprej raste, a je ena stvar jasna. Trg kriptovalut se nahaja v balonu in glede na gibanje je ta v svoji sklepni fazi, kateri sledi dramatičen padec vrednosti. Nihče ne ve, kdaj bo do tega prišlo ter kakšno vrednost bo do takrat valuta dosegla. Kratkoročno lahko tudi močno pridobi. In ravno ta negotovost bi morala biti ključna pri odločitvi glede morebitne investicije.

Same kriptovalute so v svetu investiranja še relativno mlade, gibanje po drugi strani sledi že uveljavljenemu vzorcu, kateremu smo bili v preteklosti že večkrat priča. Sledi previsoka izpostavljenost vlagateljev oz. špekulativno vlaganje, kar bo ob padcu še potenciralo izgube.

Določeni vlagatelji, kateri ste v kriptovalute investirali dovolj zgodaj, boste ne glede na dogajanje, še vedno veseli. Če ste leta 2010 v Bitcoin investirali 1.000 evrov, je vaša investicija sedaj vredna dobrih 30 milijonov evrov. Za primerjavo, ameriški indeks S&P je v tem obdobju zrasel "le" za 250 odstotkov. Samo v zadnjem mesecu se je vrednost Bitcoina skoraj podvojila, med tem, ko je večina pomembnejših svetovnih indeksov ostala praktično nesprmenjena. In ravno tu se bo pojavila težava, saj velika večina vlagateljev na trg vstopa prepozno, v fazi evforije.

Drži, da postaja Bitcoin pomemben del našega vsakdana oz. pridobiva na pomenu, a 100-odstotna rast v enem mesecu ni normalen premik in je značilen le za balone. In koliko škode lahko večji padec vrednosti Bitcoina povzroči? Direktno zelo malo. Skupna kapitalizacija te kriptovalute se giblje okoli 40 milijard dolarjev. A dejstvo, da se nahajamo v fazi evforije, nam pove, da so na trgu znova prisotni vlagatelji, ki so v očiten balon pripravljeni investirati večji del svojega premoženja, kar je značilno za sklepno fazo bikovega trga.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja