Surova nafta dražja

Članek slika

Cena surove nafte se je v azijskem trgovanju danes zvišala. Vlagatelji so vendarle nekoliko bolj zadovoljni z napovedjo Organizacije držav članic izvoznic nafte (Opec) in drugih velikih proizvajalk, ki nameravajo podaljšati obdobje krčenja črpanja.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 48 dolarjev, kar je 27 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Za 24 centov so se podražile tudi majske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 50,99 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar optimizem ni pretiran, saj ceni nafte grozi velik obseg zalog ameriške surove nafte. Po ponedeljkovih padcih pa je na naftnem trgu danes vendarle zavel veter rasti, saj so predstavniki Opeca na srečanju v Kuvajtu ta konec tedna predlagali razmislek o podaljšanju obdobja krčenja proizvodnje nafte.

Cilj dogovora o krčenju proizvodnje nafte, ki je bil sklenjen konec lanskega leta in bo v veljavi do poletja, je prav zvišanje cen nafte. Sprva so se cene res krepile, zdaj pa so znova pod pritiskom. Navzdol jih potiska tudi vse manjša možnost, da bo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu uspelo pospešiti gospodarsko rast, kot je to napovedoval pred volitvami. Vlagatelji namreč težko čakajo, da bi rast pognala večjo porabo nafte v ZDA, kar bi zmanjšalo pritisk na cene te dobrine.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja