Kitajske investicije na tujem rušijo rekorde

Članek slika

Vrednost kitajskih investicij v tujini je lani poskočila za 40 odstotkov na rekordnih 180 milijard evrov. Med članicami EU je bila z 11 milijardami evrov največ kitajskega denarja deležna Nemčija, sledi Velika Britanija, kaže raziskava nemškega inštituta Merics in ameriške skupine Rhodium.

Kitajci se zanimajo predvsem za naložbe v visoke tehnologije ter napredne proizvodne tehnologije, ugotavljajo avtorji poročila.

V obratni smeri so Evropejci v letu 2016 postali bolj omahljivi pri investiranju na Kitajskem. Vrednost evropskih investicij na Kitajskem se je lani zmanjšala že četrto leto zapored, tokrat na osem milijard evrov. To je le dobra četrtina vrednosti kitajskih investicij v katero od članic EU, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Med vzroki za nazadovanje investicij iz Evrope na Kitajsko raziskava izpostavlja pešanje tamkajšnje gospodarske rasti, padanje dobičkov in ovire za tuje investitorje.

Kitajska podjetja so lani v EU investirala 35 milijard evrov, kar je 77 odstotkov več kot leta 2015. Od tega je bila 31 odstotkov denarja deležna Nemčija. Tokrat se je prvič zgodilo, da se je več kapitala steklo iz Kitajske v Nemčijo kot pa obratno.

Največje prejemnice kitajskih naložb so bile sicer lani ZDA. Njihova vrednost je dosegla 43,4 milijarde evrov, kar je trikrat več kot leta 2015 in desetkrat več kot pred petimi leti.

V letu 2017 avtorji raziskave ne pričakujejo podobno visokih stopenj rasti kitajskih naložb v tujini kot lani. Nadzor nad transakcijami se bo namreč zaostril, saj so politiki v Pekingu nezadovoljni z močnim odtokom kapitala iz države. Po drugi strani se v Evropi krepi bojazen pred razprodajo premoženja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja