Alta: Leto 2017 v znamenju energetike in financ

Članek slika

Skupina Alta za letošnje leto v primeru zvišanja inflacije in vrnitve optimizma na trg pričakuje nadaljevanje rasti delniških indeksov, pri čemer med posameznimi panogami izpostavlja predvsem energetiko in finance. Vlagateljem v prvi polovici leta priporočajo predvsem razvite trge, med trgi v razvoju pa so najbolj optimistični glede Rusije.

Leto 2016 se je na delniških trgih zaključilo pozitivno, vlagatelji pa so z doseženimi donosi lahko ponovno zadovoljni, je na današnji investicijski konferenci v Ljubljani povedal glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik. Na domačem trgu je indeks SBI TOP dosegel po besedah skupine na prvi pogled neprepričljiv dvoodstotni donos, a so bili dividendni donosi nadpovprečni. Dobre dividendne donose indeksu napovedujejo tudi za letošnje leto.

Tudi donosi obvezniških indeksov so bili pozitivni in dobri. Pot skozi minulo leto kljub vsemu ni bila lahka, velik del donosov pa se je pravzaprav ustvaril v kratkih obdobjih po referendumu o brexitu in zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA. To sta bili po Stanovnikovih besedah tudi največji presenečenji lanskega leta.

V prvi polovici letošnjega leta se bodo vlagatelji po svetu verjetno spraševali zlasti, ali se bo inflacija končno zvišala in ali se bo na trg vrnil splošni ekonomski optimizem, je ocenil Stanovnik.

"Če bo do tega prišlo, lahko zaradi rotacije denarja iz obveznic v delnice pričakujemo zlasti nadaljevanje rasti delniških indeksov. Med posameznimi panogami izpostavljamo predvsem energetiko in finance. Prva bi morala biti zanimiva zaradi izboljšanih rezultatov, saj so se cene energentov od začetka leta 2016 že precej zvišale. Obenem pa pričakujemo tudi nadaljnjo rast cen nafte na nivoje okoli 60 dolarjev za sodček, kar bi imelo še dodaten pozitiven vpliv na poslovanje naftnih podjetij," je pojasnil.

Zaradi bolj ugodnega okolja, ki ga zaznamujejo višje obrestne mere in večji gospodarski optimizem, bi morala biti po njegovih besedah zanimiva tudi finančna panoga. "Seveda se bodo tekom letošnjega leta pojavile še druge naložbene priložnosti, vendar pa bo v letu 2017 po naših ocenah najbolj pomembno, ali bodo vlagatelji pravilno pozicionirani v posameznih panogah in delnicah," je poudaril Stanovnik.

Med posameznimi regijami skupina za zdaj bolj priporoča razvite trge; deloma zaradi močnega ameriškega dolarja, ki se bo po njihovih ocenah letos gibal med 1,0 in 1,1 dolarja za evro. Glavni razlog za začetni optimizem glede razvitih trgov pa leži v fiskalnih in davčnih spodbudah, ki jih vlagatelji pričakujejo od Trumpove administracije. Ti ukrepi bi namreč lahko spodbudili rast delnic ameriških podjetij in s tem morda tudi tečajev na drugih razvitih trgih, menijo v skupini. Izpostavljajo pa, da bodo lahko ravno ta visoka pričakovanja razlog za razočaranja v drugi polovici leta.

"Na trgih v razvoju več možnosti za rast vidimo v drugi polovici leta, med posameznimi trgi v razvoju pa smo najbolj optimistični za Rusijo, ki je pomemben izvozni trg tudi za nekatera slovenska podjetja. Cilj za S&P 500 smo nastavili na 2320, za DAX pa na 12.500. Vendar pa je pri tem treba omeniti, da so trgi novembra in decembra že močno zrasli, še zdaleč pa ni gotovo, ali se bo sploh pojavila zdrava inflacija in ali bo ta ušla z vajeti centralnih bank ali pa se bo vse ponovno končalo z deflacijo. Zato nas čaka turbulentno leto 2017," ocenjuje Stanovnik.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja