Monte dei Paschi v dokapitalizacijski prostopek

Članek slika

Italijanska Monte dei Paschi je danes začela dokapitalizacijski postopek, v katerem male in institucionalne vlagatelje poziva k nakupu delnic. Ta bo trajal do četrtka, objavo izida postopka, s katerim se želi izogniti državni pomoči in rezom v lastništvo, pa banka napoveduje prihodnji teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Monte dei Paschi, najstarejša banka na svetu, ki se je letos najslabše odrezala na evropskih obremenitvenih testih, mora povečati kapital za pet milijard evrov. Eno milijardo evrov je že zbrala s pretvorbo podrejenih obveznic v kapital banke.

Banka naj bi kapital povečala s podobnim manevrom, nadeja pa si, da bi milijardo evrov pridobila od katarskega sklada in s tem omilila vsoto, ki jo mora zbrati v okviru dokapitalizacijskega postopka. Ob tem mora do leta 2018 obseg slabih posojil znižati za okoli 30 odstotkov.

Če banki ne bo uspelo povečati kapitala, bo v njeno reševanje morala vstopiti država, ki ima v njej štiriodstotni lastniški delež. A to bi v skladu z evropskimi pravili pomenilo, da se bo breme preneslo na vse lastnike banke in da se bo sprožil t.i. bail-in oz. reševanje z zasebnimi sredstvi in v predpisanem vrstnem redu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja