IEA: Članice Opeca pred odločilnim sestankom z rekordno proizvodnjo

Članek slika

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so oktobra proizvedle rekordno količino nafte, danes opozarja Mednarodna agencija za energijo (IEA) in ob tem svari pred nadaljnjo zasičenostjo trga ter nizkimi cenami, če članice ne bodo dosegle dogovora o omejitvi proizvodnje. O tem se bodo sicer konec meseca pogovarjale na Dunaju.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je 14 članic Opeca oktobra proizvedlo rekordnih 33,83 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Oktobrski podatki prihajajo tik pred odločilnim sestankom Opeca, na katerem bodo članice kartela poskušale najti kompromis o omejitvi proizvodnje, s čimer želijo stabilizirati naftni trg.

Septembra so se članice Opeca na čelu s Savsko Arabijo v Alžiriji presenetljivo strinjale, da bodo oblikovale dogovor o omejitvi proizvodnje črnega zlata, kar je dvignilo cene nafte. Kot poroča AFP, ukrep stremi k stabilizaciji naftnega trga, ki že od leta 2014 dramatično pada.

IEA je sporočila, da so članice Opeca povečujejo svojo proizvodnjo že zadnjih pet mesecev, pri čemer sta na prvih dveh mestih Irak in Savdska Arabija. Mednarodna agencija je v mesečnem poročilu zapisala, da so oktobrski podatki precej nad omejitvijo, o kateri so se članice pogovarjale v Alžiriji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja