Opec z neformalnim sestankom za stabilizacijo naftnega trga

Članek slika

Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je sklicala neformalni sestanek, na katerem bodo države članice septembra razpravljale o ukrepih za stabilizacijo naftnega trga. Po napovedi sestanka so cene nafte poskočile za okoli dva odstotka.

Države članice se bodo sestale ob robu mednarodnega energetskega foruma, ki bo potekal v Alžiriji med 26. in 28. septembrom.

Opec sicer ves čas spremlja spremembe na naftnem trgu in je v rednem stiku z vsemi državami članicami glede ukrepov za stabilizacijo trga, sporočilo organizacije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Opeca Mohammed Bin Saleh Al-Sada je ob tem ponovil stališče, da se bo povpraševanje po nafti v tretjem in četrtem četrtletju letošnjega leta povečalo, zaloge pa se bodo zmanjšale. Cene nafte bodo zato po pričakovanjih poskočile.

Nedavne padce cen nafte v organizaciji sicer ocenjujejo za začasne in jih pripisujejo nizkim rafinerijskim maržam, ki jih je med drugim prinesla odločitev Velike Britanije, da zapusti EU.

Cene nafte so po napovedi neformalnega zasedanja Opeca poskočile. Zahodnoteksaška nafta s septembrsko dobavo se je zvišala za 2,03 odstotka, cena pa je okoli 14.30 znašala 42,65 dolarja za 159-litrski sod. Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena oktobra, se je podražila 1,87 odstotka na trenutnih 45,10 dolarja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja