Zavarujte se pred izgubami v prihodnjih tednih

Članek slika

Vstopili smo v mesec avgust, ki velja za enega izmed najslabših mesecev za blue chip delnice, indeks S&P 500 pa je obtičal v najožjem koridorju v zadnjih 45 letih. V zadnjih 20 letih so imele delnice v mesecu avgustu v povprečju 1,3-odstotno izgubo. Kot pravijo pri Bespoke investicijski družbi, edini primerljiv mesec je januar, ki v poprečju pridela 1,15-odstotno izgubo.

Bikov trend v svojih zadnjih izdihljajih

Pozitivne novice na trgih lahko pričakujemo že konec tega tedna, ko bodo objavljeni podatki iz trga dela v ZDA. Pričakuje se, da bodo podatki boljši od prvotnih napovedi, kar bi do nadaljnjega še lahko ohranilo bikov trend, ki pa je v svojih zadnjih izdihljajih.
Da bi lahko špekulirali o nadaljnji smeri trga, se je treba osredotočiti tudi na podatke o zaslužkih največjih podjetji indeksa S&P 500, poročilu o številu prodanih avtomobilov za mesec julij in podatkih o brezposelnosti.

Jeff Gundlach, ki upravlja  več kot 100 milijard dolarjev v skladih DoubleLines, je v intervjuju za Reuters dejal: »Znebite se vsega, kar ni povezano z zlatom«. Dodaja, da kar se tiče trgov, nič ne izgleda dobro, ne delnice, ne obveznice. Delniški trgi bi morali padati, vendar kot kaže, so investitorji hipnotizirani, kot da se nič slabega ne more zgoditi. O tem smo sicer že pisali v prispevku z naslovom »Kratkoročni spomin škodi vašemu portfelju«. Vlagatelji pozabljajo na vse nevarnosti, ki so prisotne na trgih, na rekordna vrednotenja, na geopolitična tveganja in na veliko drugih faktorjev, ki lahko pomembneje vplivajo na gibanje tečajev delnic.

Nevarnost medvedjega trenda

Zaslužki podjetij so že nekaj časa ujeti v negativni spirali, vse od vrha, ki so ga dosegli v lanskem letu. Jesse Felder, neodvisni vlagatelj in založnik, želi s spodnjim grafom opozoriti vlagatelje na negativen trend in na previdnost v prihajajočih tednih oziroma mesecih.

V petkovem zapisu na njegovem blogu je zapisal, da v zadnji polovici stoletja nismo bili priča takemu odklonu v zaslužkih, ne da bi delnice utrpele vsaj 20-odstotne izgube, kar bi lahko bil pokazatelj, da se bomo kmalu znašli v medvedovem trendu.

Kaj storiti? Ne igrajte na srečo in prilagodite svoj portfelj!

In kaj lahko stori vlagatelj, ki bi se rad zavaroval pred padci na trgih? Odgovor je: veliko. Vendar pred odločitvijo kako ukrepati in paničnim prodajanjem delniških naložb, bi se moral vsak vlagatelj vprašati o ročnosti, ciljih ter o tveganju, ki ga je pripravljen sprejeti. Ni nujno, da bomo res priča najmanj 20-odstotnim padcem na trgih, vendar »igranje na srečo« ni nekaj, kar bi bilo primerno za povprečnega vlagatelja in niti ni priporočljivo za tiste, ki bi radi kaj privarčevali za lastno starost.

Ena od možnosti, ki je istočasno tudi najmanj donosna, je izkoristek prednosti krovnih skladov ter umik v denarnega ali obvezniškega vzajemca. Na tem mestu je smiselno tudi dodati opozorilo, da niso vsi obvezniški vzajemci v Sloveniji primerni za umik, saj sama struktura portfelja sklada bo le težko zagotavljala pozitivne donose v prihodnjem obdobju.

Druga možnost, ki je iz vidika dolgoročnega vlagatelja še najbolj smiselna, je preusmeritev dela sredstev v naložbe z nižjo korelacijo s kapitalskimi trgi, ter istočasna defenzivna postavitev sredstev v vzajemnih skladih. Taka struktura oz. kombinacija delnic, obveznic, denarja ter alternativnih naložb lahko služi kot varovalka pred dogajanji na trgih, obenem pa prinaša donose tudi v negotovih časih. Pri alternativnih naložbah gre po navadi predvsem za t.i. private equity sklade, alternativne vire energije, nepremičnine v fizični obliki ter nepremičninske sklade, surovine v fizični obliki in druge stvarne naložbe. Pri razporeditvi sredstev med tovrstne naložbene tipe, bi rad dodal, je nujno, da se prej posvetujete s finančnim svetovalcem, saj bo lahko ta ugotovil, če je to za vas primerno, obenem pa tudi poiskal ustrezne rešitve, katere so na voljo na trgu.

Tretja in najbolj zahtevna možnost pa je trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti. Ta možnost je primerna le za najbolj izkušene vlagatelje, ki imajo s tovrstnim načinom trgovanja veliko izkušenj in tega znajo uporabiti tako, da si zavarujejo portfelj. To možnost, kot je že jasno, bi odsvetovali veliki večini vlagateljev, saj s seboj prinaša tudi višje tveganje.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi družbe, v kateri je zaposlen.

Matej Petkovšek je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj glede vsebine ali možnosti prilagoditve vašega portfelja pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja