Kratkoročni spomin škodi vašemu portfelju

Članek slika

Na poletno gibanje tečajev na borznih trgih je imel največji vpliv Brexit. Vendar dogajanje je bilo kratkoročne narave in so vlagatelji hitro pozabili, da so se Britanci na referendumu odločili za izstop iz EU.

Temu primerno so reagirali tudi tečaji na borznih trgih. Močan padec, ki smo mu bili priča v prvih dneh po referendumu, se je spremenil v enega močnejših odbojev zadnjih let. Kar pa še ne pomeni, da je nevarnosti že konec.

Kratkoročni spomin navdaja trge z optimizmom

Spomnimo se lanskega avgusta, ko je bila v središču pozornosti Kitajska. Takratno dogajanje je na trge imelo zelo podoben vpliv. Spomnimo se tudi padca cen nafte, ki je prav tako potegnilo trge navzdol. In nenazadnje, spet se spomnimo Kitajske v začetku letošnjega leta, ko so vlagatelji in analitiki znova začeli govoriti o "koncu sveta" ter da se tečaji ne bodo pobrali.

Čas za pregled vašega portfelja v Drugem mnenju!

Zakaj navajam zgornje primere? Ker so se vsi zgodili v zadnjih 12 mesecih in so vlagatelji večino teh že pozabili, saj trgi v tem trenutku rastejo. Tudi, če je Brexit že mimo, lahko novi katalizator pride iz območja, od katerega to najmanj pričakujemo. Bližamo se obdobju, ko bodo v središču pozornosti znova centralne banke. Prav tako je pod vprašajem tudi stanje evropskeka finanničnega sistema. In znova, Kitajska verjetno še ni rekla zadnje besede.

Trenutno rast trgov poganja predvsem pohlep oz. pretiran optimizem. In ravno to lahko vpliva na višino korekcije, ko bo do te prišlo, saj se stanje lahko izredno hitro obrne.

Vir: money.cnn.com

Priložnosti: alternativne naložbe in periodično varčevanje

V tem trenutku Naložbeni odbor Vzajemci Skupine na trgih vidi še precej priložnosti. Vendar tveganje, ki spremlja te priložnosti, je za večino vlagateljev previsoko. Bolj smiselno se je za prihodnje obdobje izpostaviti alternativnim naložbam in konzervativnim skladom, z nižjo izpostavljenostjo delnicam (do 20 odstotkov). Je pa po drugi strani zelo primeren trenutek za začetek mesečnega varčevanja. Negativni donosi na začetku varčevalne poti močno izboljšajo končna privarčevana sredstva. Reakcije vlagateljev pa so prav nasprotne.

Vsak, ki se odloči, da bo varčeval v delnicah, se mora sprijazniti, da bo vsake toliko časa doživel negativno leto. Statistika ameriških delnic, ki imajo najdaljšo zgodovino, kaže, da od leta 1927 do 2014 ni bilo desetletnega obdobja, v katerem vlagatelj v posameznem letu ne bi doživel večjega padca. Kljub temu je donosnost tega naložbenega razreda na dolgi rok še vedno najvišja.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja