IEA v nadaljevanju leta napoveduje večje povpraševanje in rast cen nafte

Članek slika

Rast povpraševanja po nafti, ki bo večja od pričakovanj, bo v nadaljevanju leta dvignila cene nafte, čeprav bodo na trgu še vedno ostajali presežki nafte, je ocenila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Globalno povpraševanje po nafti bo po napovedih IEA letos naraslo za 1,4 milijona sodov na 69,1 milijona 159-litrskih sodov dnevno.

IEA je še prejšnji mesec napovedovala, da bo povpraševanje letos naraslo za 1,3 milijona sodov dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa IEA opozarja, da bodo na trgu še vedno ostajali presežki nafte, ki bodo še naprej vplivali na stabilnost cen.

Tokratna mesečna ocena je boljša od junijske napovedi, v kateri je agencija predvidevala, da letos ni pričakovati opaznejše rasti cen.

Medtem pa je Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) v julijskem poročilu ocenila, da bodo presežki upadli prihodnje leto, ko naj bi države, ki niso članice kartela, predvsem ZDA, občutno zmanjšale proizvodnjo.

Opec, ki proizvede približno tretjino vse nafte, je še napovedal, da bo povpraševanje prihodnje leto naraslo za 1,3 milijona sodov na 97,4 milijona sodov dnevno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja