BREXIT - Should I stay or should I go?

Članek slika

Borzno dogajanje tega tedna zaznamujejo pričakovanja glede četrtkovega referendum Britancev, ki se bodo odločali ali naj Velika Britanija ostane del Evropske unije ali ne. Trenutne javnomnenjske raziskave kažejo, da sta oba pola volivcev precej izenačena.

V torek, le dva dni pred referendumom, se po raziskavi YouGov , ki je zajela 1652 volivcev, 44 % nagiba, da bi zapustili EU, medtem ko jih 42 % želi ostati. Raziskava , ki je zajela 800 volivcev in jo je opravila družba ORB za Daily Telegraph pa je pokazala, da želi ostati 53 % vprašanih, medtem ko bi  46 % glasovalo za odhod. Slednja raziskava »še neodločenih« ni upoštevala. Izjemno tesne rezultate kaže tudi Bloombergova raziskava. Ostati želi 45 % vprašanih, zapustiti pa 44 %, 11 % je še neodločenih.

Vprašanje ali bodo ostali ali odšli je nenazadnje zanimivo tudi za pobiralce stav , ki so v Veliki Britaniji izjemno popularne. Stavnice kažejo, da  se sentiment, da bi Velika Britanija ostala v EU, krepi.

Vir: Bloomberg

Številke za in proti so si tako blizu, da je nemogoče napovedati izid referenduma. Izkušnje prejšnjih podobnih referendumskih odločitev, primer Škotske 2014  in Quebeca 1995, kažejo, da na mnenje volivcev odločilno vpliva dogajanje v zadnjem tednu pred referendumom. V obeh omenjenih primerih so javnomnenjske raziskave kazale na izjemno izenačenost obeh polov, v primeru Škotske je bilo volivcev, ki so želeli ostati v Veliki Britaniji več za slabe 4 odstotne točke, izid referenduma pa je pokazal, da se je 55 % volivcev odločilo ostati, 45 % pa je želelo zapustiti Veliko Britanijo.

Še bolj zanimiv je izid referenduma v Quebecu, kjer so volivci,  ki so želeli samostojnost, še v zadnjem tednu vodili s 47 % proti 41 %, na dan referenduma pa se je 50,5% volivcev odločilo ostati del Kanade. V obeh primerih so ključno vlogo odigrali do referenduma  »še neodločeni« volivci.

Negotovost glede izida referenduma je na borzi zaznati kot povečano volatilnost. Pod pritiskom je britanski funt in evropske delnice. Analitiki raziskovalne družbe BCA Research ocenjujejo, da bi v primeru izstopa Velike Britanije funt napram dolarju lahko izgubil dobrih 7 %, napram japonskemu jenu dobrih 10 %, napram evru pa bi pridobil okrog 5 %. V primeru izstopa VB iz EU bi po njihovih pričakovanjih največ izgubile delnice indeksa Euro Stoxx 50, ki bi izgubile predvidoma slabih 13 %, delnice indeksa FTSE 100 pa bi izgubile dobrih 10 %. V primeru odločitve Britancev , da ostanejo, pa bi omenjena indeksa lahko pridobila dobrih 8 oziroma 6 %.

V primeru BREXITa bo na kratek rok na evropskih borznih trgih lahko prišlo do emocionalnih prodaj, sentiment vlagateljev bo prevevala misel 'kdo je naslednji' in zaskrbljenost glede bodočnosti evra ter Evropske unije se bo odrazila na vrednosti delnic. Gledano dolgoročno pa so vrednotenja evropskih delnic atraktivna in emocionalne razprodaje so lahko tudi dobra nakupna priložnost.

mag. Barbara Gačnik, namestnica direktorja sektorja upravljanja KBM Infond

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja