Triumf optimistov ... ali zakaj je Warren Buffett milijarder

Članek slika

Največja nevarnost za vlagatelje danes ni negotovost, ki je posledica šibke gospodarske rasti, nizkih obrestnih mer, politične nestabilnosti, podnebnih sprememb ali terorizma, temveč akutno pomanjkanje pozitivne in optimistične perspektive.

V nezdravem ozračju strahu in pesimizma se podjetja ne odločajo za razvoj in nove dolgoročne investicije, posamezniki pa ne zaupajo, da bodo z varčevanjem na kapitalskih trgih lahko uresničili svoje finančne cilje. Tudi šest let po koncu velike finančne krize je dve tretjini Američanov nezadovoljnih in verjamejo, da je država na napačni poti.

Ta občutek globokega nezadovoljstva bo gotovo dodatno potencirala ameriška predsedniška kampanja, v kateri se bosta spopadla dva najmanj priljubljena kandidata v zgodovini. Verjetnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa v tem trenutku ne podpira 58 % Američanov, demokratke Hillary Clinton pa 56 %. Namesto, da bi izvolili nekoga, ki bi jih navdihoval z optimizmom in pozitivno vizijo, bodo Američani za »voditelja svobodnega sveta«, kot kaže, prisiljeni izbirati med manjšim zlom.

Popolnoma drugače gleda na svet in finančne trge Warren Buffett, ikona ameriškega kapitalizma, ki je seveda najuspešnejši investitor vseh časov. Kaj je tista karakterna značilnost, po kateri Buffett najbolj izstopa od običajnih investitorjev? Mogoče to, da je po naravi nepoboljšljiv optimist, ki v resnici verjame, da so »otroci, ki so danes rojeni v Ameriki, najbolj srečna generacija v zgodovini«.

Komu boste verjeli, politikom in finančnim svetovalcem, ki vas nenehno posiljujejo z negativnim pogledom na svet in so edini poklicani in sposobni, da rešijo vse probleme, ali največjemu investitorju vse časov?

Odkar je Warren Buffett pred petdesetimi leti prevzel v upravljanje družbo Berkshire Hathaway, je na primer dosegel povprečno 21-odstotni letni donos, vodilni ameriški indeks S&P 500 pa »samo« 10-odstotnega. Če bi nekdo pred 50 leti vložil 1000 dolarjev v delniški indeks S&P 500, bi imel danes na računu okoli 112 tisoč dolarjev, tisti srečnež, ki je stavil na Buffetta in vložil 1000 dolarjev v delnico Berkshire Hathaway, pa je danes milijonar, ki ima na računu 18 milijonov dolarjev.

Vir: Bloomberg.

Na splošno imamo ljudje problem, da se optimizem »ne prodaja«, da zaradi dreves ne vidimo gozda in zaradi poplave negativnih informacij ne dojemamo realnega in otipljivega napredka v svetu. Če objektivno in nepristransko analiziramo zgodovinske trende, namreč hitro ugotovimo, da naš svet še nikoli v zgodovini človeštva ni bil tako bogat, demokratičen, miroljuben, ljudje pa bolj zdravi in izobraženi.

Podobno kot Warrena Buffetta me zato ni strah prihodnosti in verjamem, da bo svet še naprej gospodarsko napredoval in nudil vedno večje blagostanje večini prebivalcev. Tako kot doslej se na finančnih trgih ne bomo mogli izogniti občasnim vzponom in padcem, vendar pa ni nobenega upravičenega razloga, da ne bi zaupali v dolgoročni potencial gospodarstva in usmerili svoje prihranke v nadpovprečno donosne delniške naložbe.

Damjan Kovačič, upravljavec - analitik, KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič