Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

Članek slika

Brez dvoma je letošnje poletje in jesen zaznamoval padec ameriškega dolarja, saj je ta od začetka junija izgubil deset odstotkov do valut glavnih trgovinskih partnerjev, evro pa se je v tem času okrepil skoraj za 18 %.

Tečaj evra praviloma pridobiva poleti in jeseni, konec leta pa se nato zgodi preobrat. Še leta 2007 je bilo za evro potrebno odšteti 1,6 USD, konec lanskega leta 1,50 USD, letos pa bi se lahko zgodilo, da se bo rast ustavila pri 1,40. Ali opažate ponavljajoči vzorec, 1,60 USD, 1,50 USD, 1,40 USD, padajoče zaporedje, okrogle številke, dolgoročni padajoči trend, ki je še vedno nedotaknjen, doseženi vrhovi pa se pojavljajo proti koncu koledarskega leta?!


Graf: Gibanje tečaja evra izraženega v dolarjih
Vir: Bloomberg

Na osnovi ekstremnih neto kratkih špekulativnih pozicij na terminskih trgih je res morda vprašanje dni, kdaj bo dolar spremenil smer in začel znova pridobivati proti večini svetovnih valut. Credit Suissova analiza o pozicioniranju valutnih trgovcev pravi, da je ob takih ekstremnih kratkih pozicijah ameriški dolar v 3-mesečnem časovnem obdobju vedno rasel, po 1, 2 in 6-mesecih pa je bila verjetnost za rast 80%. Statistično je v tem času mogoče pričakovati vsaj 2,5 do 3 % rast ameriškega zelenca.



Graf: USD - neto špekulativne pozicije
Vir: Credit Suisse

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja