Prihajajoče poletje bo postreglo z nemirom

Članek slika

Minili so že trije tedni meseca, v katerem nekateri vlagatelji uporabijo strategijo »Prodaj v maju in odidi«.

Ta strategija svetuje prodajo delnic na začetku maja in ponovni vstop na trg na začetku novembra. In čeprav je delež analitikov in upravljavcev, ki se jim zdi, da je sprejemanje odločitev na podlagi koledarja, in ne skrbne analize, pametna poteza, zanemarljiv, je vseeno zanimivo pogledati, kaj se je zgodilo v tem času na delniških trgih razvijajočih se držav.

Merjeno v evrih je indeks delnic podjetij iz razvijajočih se držav MSCI Emerging Markets v treh prvih majskih tednih izgubil 3,5 odstotka vrednosti. Rezultati ankete, ki jo redno izvaja ameriška banka Bank of America Merrill Lynch, pa kažejo, da se je izpostavljenost do razvijajočih se držav na strani globalnih upravljavcev opazno povečala: prvič po 17-ih mesecih je namreč delež upravljavcev, ki preferirajo trge v razvoju, večji od deleža upravljavcev, ki se tem trgom izogibajo, in delež upravljavcev, ki vidijo večji potencial v trgih v razvoju kot pa v razvitih trgih, na najvišji ravni v zadnjih treh letih. Spremembe v odnosu vlagateljev do regije so se zgodili relativno hitro. Ključna razloga za opazno zmanjšanje skepticizma glede razvijajočih se trgov sta depreciacija ameriške valute in rast cen surovin.

A v zadnjih tednih se je situacija začela obračati. Od začetka meseca je indeks kovin londonske borze kovin padel za 5,5 odstotka, medtem ko je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s košarico ključnih svetovnih valut zrasla za 3,2 odstotka (oboje merjeno v evrih). Cene surovin so začeli padati zaradi skrbi glede gospodarske rasti Kitajske, apreciacijo ameriške valuta pa je povzročila retorika predstavnikov ameriške centralne banke FED, ki očitno še niso popolnoma izključili možnosti dviga obrestne mere v juniju. Sklepamo lahko, da je pred nami volatilno poletje.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja