Bo cena zlata nadaljevala rast?

Članek slika

Po padcu cene, ki traja že več kot štiri leta in pol, cena zlata vse od začetka leta neprestano raste. V času pisanja analize, znaša cena na platformi Admiral Markets 1169$ za unčo, kar je približno 10% nad ceno od začetka leta.

Kaj povzroča rast cene.

NajvečjI razlog za rast cene zlata je panika na kitajski borzi, ki se je za kratek čas prenesla tudi na ostale dele sveta. Glede na dejstvo, da je zlato eno izmed najvarnejših zatočišč v negotovih časih, je strah ob negotovosti gospodarstva na Kitajskem povzočil povečanje povpraševanja in s tem dvig cene.

Drugi razlog je špekulacija, da bo zaradi pričakove zmanjšanja gospodarske rasti na globalni ravni, ameriška centralna banka obrestne mere dvigovala s počasnejšim tempom, kot je bilo to do nedavnega pričakovati. Rast obrestne stopnje v ZDA tradicionalno zmanjša interes do lastništva zlata, saj ne prinaša nikakšnih donosov za razliko od varčevanja v bankah ali državnih obveznicah. Del investitorjev in špekulantov namreč predvideva, da v kolikor bodo obrestne mere rasle počasneje od pričakovanj, bo prišlo do začasne rasti cene, na kateri bo mogoče ustvariti dobiček, kar je razlog za nakupe zlata in dvigovanje cene zlata.

Še dodaten argument za rast cene zlata je masovno povpraševanje po zlatu s strani držav, kot so Kitajska, Rusija in Nemčija. Kitajska in Rusija že več let kupujeta velike količine zlata, da bi s tem diverzificirale rezerve centralnih bank, medtem ko želi Nemčija svoje obstoječe rezerve vrniti iz inozemstva. Nemčija namreč hrani svoje rezerve v trezorjih v New Yorku, Londonu in Parizu, zato se je odločila da jih bo v prihodnje hranila v Frankfurtu. V letu 2015 je iz New Yorka vrnila nekaj manj kot 100 ton zlata, iz Pariza pa celo 110 ton zlata.

Se bo rast nadaljevala?

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je trenutna rast cene začasna in da se bo padajoč trend v tekočem letu nadaljeval. Verjetnost globalne recesije v bližnji prihodnosti je za sedaj minimalna in zato je nakup zlata na podlagi straha pred tem neupravičen. Obstaja sicer verjetnosti, da bo rast obrestnih mer v ZDA počasnejša, kot se je to pričakovalo pred meseci, vsekakor pa se bo rast nadaljevala in s tem se bo povečevala razlika v donosih pri obrestih in zlatu, kar bo doprineslo do intresa po prodaji zlata.

Rast obrestnih mer bo verjetno prinesla nadaljno krepitev ameriškega dolarja glede na večino ostalih svetovnih valut, kar pomeni da bodo v večni držav primorani dati večji znesek lokalne valute za isto količino zlata. Krepitev dolarja bo indirektno povečalo ceno zlata in s tem prinesla zmanjšanje povpraševanja.

Za sedaj je nadaljevanje padanja cene zlata verjetnejše od bistvene rasti in tako obstaja realna verjetnost da bo v teku leta cene zlata vsaj za kratko padla pod 1000$ za unčo.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitik

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja