Vrnitev finančnh tržišč v normalno stanje ali zatišje pred nevihto?

Članek slika

V zadnjih dneh je prišlo do stabilizacije na skoraj vseh finančnih trgih. Delnice, ki so izgubljale svoje vrednosti skoraj mesec dni so ponovno zrasle za nekaj odstotkov, prav tako je prišlo do korekcije pri valutnih parih.

Ameriški indeks SP500 je po padcu za 13% sedaj zrastel za 5% in se sedaj nahaja na ravneh na katerih je bil prejšnje leto, tudi nemški DAX je po padcu za 15% prav tako pridobil 5% in se nahaja na ravneh kot v novembru 2015.

Na valutnih trgih, sta se t.i. varni zatočišči kot sta ameriški dolar in japonski jen, prenehala krepiti in sta v zadnjih dneh izgubila dodatnih 1-2% vrednosti glede na razmerje z ostalimi večjimi valutami kar nakazuje, da je strah o vprašanju gospodarske situacije splahnel in da se je sedaj situacija normalizira.

Med valutami je edina izjema euro, saj se neobičajno dobro drži glede na ostale valute, ob vsej silni paniki ki je vladala na tržiščih. Obstaja možnost, da je prav zato Mario Draghi, guverner Evropske centralne banke, prejšnji teden najavil možnost in pogovore o morebitem dodatnem popuščanja monetarne politike v eurozoni. Po objavi novice je euro namreč začel ponovno izgubljati vrednost in kaže, da se bo ta trent tudi nadaljeval.

Po neprestanem padanju cene nafte vse od začetka leta je cena črnega zlata v zadnjih štirih dneh začela naglo rasti in se sedaj nahaja kar 16% nad doseženim dnom izpred preteklega tedna. V trenutki pisanja analize cene BRENT nafte na platformi Admiral Markets znaša 32,03$ po sodčku.

V času panike na kitajski borzi, ki se je začela širiti tudi na razvite trge se je pojavil strah, da so problemi na Kitajskem mnogo večji, kot jih je priznala vlada in da bo to povzročilo bistveno zmanjšanje tako kitajskega, kot tudi globalnega gospodarstva in to bi lahko nekatere države ponovno pripeljalo celo v recesijo. Sunkovit padec cene nafte je še dodatno podkrepil sliko slabega globalnega gospodarstva.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je glede na trenutno dostopne informacije možnost globalne recesije izjemno majhna. Kitajsko gospodarstvo se je resnično umirilo, vseno pa je BDP k iznaša „samo“ 6,8% na letni mnogo večji, kot ga lahko marsikatere zahodne države samo sanja. Z umiritvijo rasti se zagotovo pojavljajo tudi določeni problemi, kot so padci na borzi ali odlivi kapitala iz države, vsekakor pa to ne bo prineslo rušenja celotnega gospodarstva. Ob pregledu razvitih gospodarstev lahko ugotovimo, da je v ZDA situacija relativno dobra – BDP raste v umirjenih stopnjah, stopnja brezposelnosti pa je zelo nizka -5%. V Evropi in na Japonskem situacija ni prav razveseljiva, seveda centralne banke spremljajo nastalo situacijo in z instrumenti ki so bili še do pred nedavnim nepredstavljivi, lahko bistveno posegajo v nastale situacije in s tem ublažijo ali popolnoma preprečijo predvidena zmanjšanja gospodarske aktivnosti. Ravno iz omenjenega razloga je verjetnost odmevnejšega padca cen delnic in indeksov s sedanjih ravni zelo malo verjetna in zato bi v tekočem letu indeksi, kot so SP500, DAX in NIKKEI, moralo počasi rasti.

Na valutnih trgih bi se ameriški dolar moral še naprej krepiti glede na euro, medtem ko bi cena nafte morala začeti rasti in bi v prihodnjih mesecih vsaj za kratek čas morala doseči ceno 40$ za sodček.

Admiral Markets
Josip Kokanovič

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja