Upravitelji: Zdravstvo in tehnologija imata še precej potenciala za rast

Rast ostaja, a potrebna je večja previdnost

Članek slika

Za sklade iz zdravstvenega in tehnološkega sektorja je tudi letošnje letu zelo uspešno. Vlagatelji, ki so svoja sredstva v letu 2015 nvestirali v podjetja iz teh sektorjev, so v povprečju pridobili več kot 12 odstotkov.

Delniški skladi so tudi v letu 2015 beležili rast, kljub nekaterim letošnjim večjim nihajem. V letu 2015 so tako delniški skladi zabeležili približno 5,5-odstotno rast sredstev vlagateljev.

Med največjimi zmagovalci pa so tudi letos skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja zdravstva, telekomunikacij in informacijske tehnologije. Tako se vlagatelji upravičeno sprašujejo, ali bosta sektorja tudi v prihodnje beležila nadpovprečno rast.

Pričakovanja za farmacijo so še naprej pozitivna

Kot pravi Gorazd Grof iz ALTA Skladi, so pričakovanja še vedno pozitivna. "V prid temu govorijo demografski trendi v razvitih državah in v državah v razvoju. Staranje prebivalstva in rast  BDP-ja omogočata rast števila potencialnih pacientov in večjo razpoložljivost zdravil. Hkrati se dogaja kvalitativna sprememba načinov zdravljenja zaradi samega razvoja farmacije (novejša zdravila, ciljna zdravila…). Pozitivna pričakovanja lahko ohladijo težnje zdravstvenih blagajn in zavarovalnic, da dosežejo nižje cene zdravil in politična retorika glede večjega nadzora nad cenami.  V grobem se pričakuje enoštevilčna rast prodaje, v panogi biotehnologije pa dvoštevilčna rast prodaje," je povedal za Vzajemci.com. Dodaja tudi, da se v sektorju dogaja konsolidacija, ki je ne bodo ustavile niti višje obrestne mere. "Podjetja so prisiljena v združevanja in prevzeme, če želijo ohraniti stopnje rasti. Nekateri odprodajajo nedonosne programe (generika, veterina, kemija...) in se med drugim preusmerjajo na specifična področja v medicini ali druge tipe zdravil (npr. biotehnološka zdravila), kjer lahko dosegajo višje marže, drugi pa spet konsolidirajo generične programe in skušajo z večjim obsegom produktov doseči boljši poslovni rezultat," pravi Grof.

Gorazd Grof: "Sektor ima vsekakor še prostor za rast, prednjačila pa bodo podjetja, ki so vodilna na določenih segmentih in ki dovolj hitro polnijo svojo nadaljnjo produktno paleto z novimi zdravili  v razvoju. Investitorje najbolj zanimajo dolgoročne napovedi rasti prihodkov, šele na drugem mestu sta dobiček in vrednotenje."

Strinja se z njim tudi Marko Bombač iz NLB Skladi, ki pravi da pričakuje rast dobičkov tudi v prihodnjih letih, vendar poudarja, da bi lahko donosnost panoge zaradi nadpovprečnih vrednotenj v prihhodnjih desetih letih bila podpovprečna.

Tudi upravitelji premoženja pri ILIRIKA DZU menijo, da ima zdravstveni sektor zdrave temelje za zmerno rast tudi v prihodnje. "Trenutno je samo v biotehnološkem sektorju v procesu razvoja 10-12 zdravil, katerih posamični prihodkovni potencial ocenjujejo na več kot milijardo USD. Samo lani je družba Gilead Sciences z novim zdravilom za hepatitis C, zaslužila 10 milijard, letos pa naj bi z njim zaslužila 13 milijard USD," so povedali. Vendar pa vidijo tudi tveganja: "Seveda pa obstaja tudi določena tveganja v sektorju in to je predvsem vladni pritisk na (pre)visoke cene zdravil, predvsem biotehnoloških. To se je pokazalo tudi v nedavnem močnejšem padcu cen delnic biotehnoloških družb, ki se je zgodila že samo zaradi najave demokratske predsedniške kandidatke H. Clinton v njeni predvolilni kampanji o ukrepih na tem področju."

Tabela: Seznam skladov iz sektorja Zdravstvo na dan 23.11.2015

Vzajemni sklad

Letos v %

3 leta v %

5 let v %

Triglav Zdravje in farmacija 17,08 88,65 n.p.
EEF Equity Pharma LTE - R 15,95 94,20 150,88
RCM HealthCare Aktien 15,89 97,31 153,02
Infond Life 15,30 94,40 140,22
NLB Skladi - Farmacija in zdravstvo delniški 14,51 84,62 127,48
KD Vitalnost 14,21 67,17 85,36
ILIRIKA Farmacija in tehnologija delniški 13,43 61,39 57,42
ALTA PHARMA-TECH 10,51 69,09 91,49
EEF Equity Pharma LTE - RH 5,16 71,54 105,08

Tehnologija - osnova praktično vse industrije

Upravljavci in analitiki so optimistični tudi glede tehnološkega sektorja. "Tudi tehnološkemu sektorju se obeta rast. Tehnologija je namreč osnova praktično vse industrije, gonilo rasti pa so nenehna rast podatkov in s tem večanje potreb po računalniški moči za obdelavo in prenos podatkov po omrežjih. Večanje števila inteligentnih naprav pomeni tudi rast možnosti uporabe le teh v vsakdanjem življenju in odpiranja vedno novih tržnih niš za izdelovalce programske opreme in ponudnike storitev. Tudi polprevodniška industrija doživlja kvalitativne preskoke, saj se integracija vezij večja, kar ob naraščajoči kompleksnosti terja nadaljnje konsolidacije v panogi in s tem ohranitev ali povečanje marž," pravi Gorazd Grof. "Časi, ko smo imeli proizvajalce »čipov« v vsaki državi, so minili. Strošek vlaganja v novo tovarno (ki je nujen vsakih nekaj let) je preprosto prevelik, da bi ga zmogli vsi, zato se za ta sektor še naprej predvideva konsolidacija. Bo pa sektor še naprej volatilen, kar  je značilnost še posebno cikličnih panog. Pozitivno je, da panoga v splošnem, razen nekaterih ekscesov, ni precenjena," še dodaja.

Marko Bombač, NLB Skladi: "Podobno kot v farmacevtskem sektorju so tudi vrednotenja tehnoloških delnic po njihovi nadpovprečni donosnosti v zadnjih nekaj letih precej porasla. Kljub vsemu so ta še vedno zmerna, v prid panogi pa govori tudi okrevanje globalnega gospodarstva. Menedžerji družb iz realnega sektorja se danes dobro počutijo in bi lahko del nakopičenega denarja, podjetja po svetu so namreč po recesiji 2008 podpovprečno investirala in povečevala finančna sredstva, porabili ravno za tehnološke rešitve, ki bi izboljšale učinkovitost družb."

Pozitivno glede tehnološkega sektorja so razpoloženi tudi ostali upravitelji premoženja. "Zmerno globalno gospodarsko okrevanje bo omogočalo podjetjem nadaljnjo rast njihovih izdatkov za IT opremo in storitve. Globalna rast teh izdatkov naj bi v letu 2016 znašala med 4-6%. Na višjem rangu tega razpona naj bi se znašle države z solidno gospodarsko rastjo, kot so ZDA, Kitajska, Indija, V. Britanija in skandinavske države, na spodnjem pa države iz evro-območja, Južne Amerike, države izvoznice nafte in Japonska. Najpomembnejši nosilec rasti IT sektorja bodo ZDA z napovedano 6,3% rastjo. ZDA niso samo največji in najbolj napreden tehnološki trg v uvajanju novih tehnologij temveč bodo tudi  peti najhitreje rastoči tehnološki trg na svetu. Znotraj sektorja bo največje povpraševanje po programskih storitvah – še posebej po analitskih programih in aplikacijah za računalništvo v oblakih ter s temi področji povezanimi storitvami, nekoliko šibkejše pa bo povpraševanje po strojni opremi. Vsebinsko bo pri programskih storitvah najmočnejše povpraševanje po tehnoloških aplikacijah, ki podpirajo delo s strankami oz. kupci podjetij. Optimistične napovedi o prihodnjem poslovanju IT sektorja potrjujejo tudi dobri rezultati največjih (ameriških) tehnoloških podjetij v tretjem četrtletju letošnjega leta," med drugim pravijo upravitelji in analitiki iz Ilirike DZU.

Tabela: Seznam skladov iz sektorjev telekomunikacije ter informacijska tehnologija na dan 23.11.2015

Vzajemni sklad

Letos v %

3 leta v %

5 let v %

Infond Technology 22,82 83,34 92,78
KD Tehnologija 22,81 62,32 96,59
EEF Equity High Tech LTE - R 18,09 87,25 108,23
NLB Skladi - Visoka tehnologija delniški 14,25 83,16 102,51
ILIRIKA Farmacija in tehnologija delniški 13,43 61,39 57,42
EEF Equity Telecommunication LTE - R 13,16 53,98 61,09
ALTA PHARMA-TECH 10,51 69,09 91,49
EEF Equity High Tech LTE - RH 6,31 64,23 67,53
EEF Equity Telecommunication LTE - RH 6,00 48,60 45,45

Myhajlo Todurov je glavni urednik ter osebni finančni svetovalec Vzajemci skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja