Tudi letošnje leto pozitivno za vlagatelje v vzajemcih

Članek slika

V začetku letošnjega leta smo večkrat poudarili, da bo letos še posebej do izraza prišlo aktivno upravljanje premoženja. In kot kaže, se nismo zmotili.

Vlagatelji v slovenskih vzajemcih imamo veliko prednost pred vlagatelji v tujih vzajemcih. Prednost je v krovnih skladih. Večina slovenskih družb za upravljanje ima oblikovane krovne sklade, v katerih najdemo vse vzajemce, ki jih ta družba trži. Prednost tovrstnih skladov je v tem, da lahko vlagatelji med podskladi posamezne družbe za upravljanje prehajajo (v večini primerov) brezplačno, zraven pa ne pride do davčne obveznosti.

Najbolj smiselno je, da vlagatelji to prednost tudi izkoristijo ali z umikom v bolj varne naložbe v časih negotovosti ali pa z izpostavljanjem trgom in sektorjem, ki imajo največ potenciala. Seveda ob vsem tem ne smemo pozabiti na pravilno strukturo portfelja, katero moramo zasledovati. Govorimo seveda o pravilnem razmerju med posameznimi naložbenimi tipi (delnice, obveznice, denar, alternativne naložbe) v posameznem trenutku za posameznega vlagatelja. Na ta način so se letos številni vlagatelji izognili ekstremni volatilnosti, ki je vladala na trgih, istočasno pa ustvarila višji donos.

Tovrstne storitve se poslužujemo tudi analitiki pri Vzajemci skupina. In prav vsak uporabnik spletne strani Vzajemci.com je upravičen do svojega skrbnika, ki bo skrbel za vlagateljevo premoženje. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Trgi tudi letos nad gladino

Letos na trgih prevladujejo predvsem razviti trgi, med tem ko so trgi v razvoju od začetka leta zabeležili negativen rezultat (z izjemo Vzhodne Evrope). Razviti evropski in ameriški trgi so letos vlagateljem prinesli malo več kot sedemodstotno donosnost. Povprečni delniški sklad v Sloveniji pa je letos pridelal malo več kot štiriodstotno donosnost. Rezultat sicer ni tako dober, kot smo ga bili vlagatelji vajeni zaradi dogajanja v pretekllh letih, a kljub temu je krepko presegel donosnost depozitov na banki (več v prispevku "Razmišljate o depozitu? Vaš denar je vreden več!").

Tabela: Donosnost po posameznih naložbenih tipih

Naša pričakovanja

V zadnjem prispevku z naslovom "Centralne banke ustvarjajo teren za rast evropskih delnic" smo izpostavili mnenje Naložbenega odbora Vzajemci skupine, ki še naprej priporoča delniške naložbe razvitih trgov pred delnicami trgov v razvoju. Razlog za optimizem gre iskati v pozitivnih gospodarskih podatkih ter v politiki pomembnejših centralnih bank.

Tabela: Seznam domačih vzajemcev z večjim deležem premoženja v razvitih evropskih državah

Vzajemni sklad

Letos v %

3 leta v %

5 let v %

PSP Živa 12,52 29,05 23,51
ALTA EUROPE 11,02 27,25 14,10
Triglav Evropa 10,74 43,19 33,67
Infond €uropa 8,43 21,53 15,73
KD Rastko 2,37 45,60 24,11
PSP Modra Linija -0,58 19,57 16,98

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja