IPB: Prebujanje balkanskega tigra

Članek slika

V preteklih dneh smo že pisali o alternativnih naložbah. Med tem smo se dotaknili ene od teh, ki jo najdemo v vse več portfeljih vlagateljev - IPB oz. Industrial Park Belgrade. Tako se bomo danes, pred nadaljevanjem serije, dotaknili tega projekta.

Povedano na kratko, projekt je na dobri poti, da iz Srbije ustvari novo vstopno točko za tuja podjetja na območju Balkana in bo za Srbijo predstavljal to, kar predstavlja ljubljanski BTC za Slovenijo.

Začetek projekta sega v leto 2007, ko je Taxgroup skupaj z še nekaj partnerji kupil zemljišče v neposredni bližini Beograda s ciljem ustvariti industrijsko cono. Približno 180 ha veliko zemljišče predstavlja približno štirikratnik ljubljanskega BTC.

Izjemna lega in zanimanje tujih velikanov

Za izvedbo projekta skrbi slovenska krovna družba Ilana d.d. Čeprav so se na začetku pojavljali razni dvomi, je družbi uspelo doseči spremembo namembnosti zemljišča, vzpostaviti vse komunalne priključke za celotno zemljišče ter zgraditi prvo halo, ki je že v celoti zapolnjena. Halo je najel logistični velikan Milšped, ki jo je nato oddal v uporabo podjetju DM. Projekt je tako že sedaj dobičkonosen in bo Beograd postavil na zemljevid Srednje in Vzhodne Evrope kot logistično središče za vsa večja podjetja, ki bodo želela delati na Balkanu.

Poleg tega je velika prednost projekta – lega zemljišča. Nahaja se približno 20 kilometrov izven Beograda poleg avtocestnega križa. V bližini se nahaja tudi letališče ter železniški križ. Lega je tako popolna za vsako podjetje, ki želi prodreti na balkanski trg, saj je območje tako ali drugače povezano z vsemi državami v regiji.

Med glavnimi interesenti za naslednje hale naj bi se pojavljala imena, kot so Phoenix, Atlantic Grupa, BTC, DSV, Viessmann in še veliko drugih. Ravno zaradi tega se je podjetje Ilana d.d. odločilo pričeti z gradnjo še dveh hal naenkrat, ki bosta vseljeni takoj po izgradnji, ki se bo končala spomladi prihodnje leto. Projekt je tako presegel vsa pričakovanja, saj je v to ključno fazo prešel približno dve leti pred rokom.

Za dokončanje projekta so potrebna le sveža sredstva

Kot so zapisale spletne Finance: »Kako bodo financirali nadaljnjo širitev poslovne cone? Šešok odgovarja, da z dokapitalizacijo, ki jo pripravljajo.« Vodilni pri projektu so že večkrat poudarili, da je to projekt, ki ne more spodleteti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja