Postopek prodaje Telekoma Slovenije v zaključni fazi

Članek slika

Postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije se nahaja v zaključni fazi, so pojasnili v Slovenskem državnem holding (SDH), v katerem vodijo postopek. Drugih podrobnejših informacij niso podali. Delnica Telekoma Slovenije se je medtem v tem tednu že občutno pocenila, trenutno se giba okrog 102 evrov.

"Po izvedenih pogajanjih z investitorjem, ki je oddal zavezujočo ponudbo, bo SDH obvestil javnost o svoji odločitvi," so le še pojasnili glede že tretjega poskusa privatizacije največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Zavezujočo ponudbo zanj je podal le britanski investicijski sklad Cinven.

Neuradni viri pravijo, da bi odločitev SDH lahko padla že kmalu, morda že ta teden. Optimisti pravijo, da ni daleč od tega, da bo vlada prodajo potrdila, v današnji izdaji piše časnik Finance.

Še nekaj nejasnosti glede cene

Navajajo še, da naj bi bila prva ponudba Cinvena 85 evrov na delnico takoj (oziroma 95, če Telekom ne bi izplačal dividende v višini 10 evrov za delnico, ki pa so jo v petek potrdili na skupščini) in okoli 15 evrov čez nekaj let, če Telekomu ne bi bilo treba plačati morebitnih kazni s strani agencije za varstvo konkurence oziroma morebitnih izgubljenih odškodninskih tožb. Če bi izgubil za več kot 150 milijonov evrov tožb, bi jamstvo menda dala država, pravi neuradni vir.

Višina odškodninskih tožb proti družbi znaša okrog 300 milijonov evrov, pri čemer v upravi Telekoma menijo, da so za to oblikovane rezervacije v višini približno 50 milijonov evrov primerne. Globa varuha konkurence pa lahko medtem znaša do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov.

Država sicer želi za svoj delež precej več, in sicer po izplačilu dividend 115 evrov na delnico plus 15 evrov. Menda so pogajalci zdaj nekje "na sredi" - torej okoli 100 evrov plus 15 evrov, še navaja časnik.

Delnica Telekoma Slovenije se je sicer v ponedeljek na Ljubljanski borzi pocenila za 4,28 odstotka na 110,60 evra. V današnjem trgovanju pa se trenutno gibajo še sedem odstotkov nižje, okrog 102 evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja