Po dolgem obdobju padanja se je železova ruda rahlo pocenila

Članek slika

Nafta ni edina surovina, ki je zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti pod cenovnim pritiskom.

Večina bralcev tega prispevka verjetno asociira besedi “padec” in “surovina” z nafto. To ni presenetljivo, glede na pomembnost črnega zlata za svetovno gospodarstvo, močan padec vrednosti te surovine v drugi polovici lanskega leta in pogostnost, s katero se v časopisih in po televizij omenjajo dogajanja na trgih nafte. Vendar nafta ni edina surovina, katere cena je bila v zadnjih mesecih pod pritiskom.

Poglejmo graf gibanja cene železove rude (62-odstotni delež železa, cena je v ameriških dolarjih za tono in vključuje tudi prevoznino na Kitajsko). Od 13. avgusta 2013 do 6. aprila 2015 se je cena znižala za 67,3 odstotka, pri čemer je pred tem od 17. februarja 2011 do 13. avgusta 2013 že padla za četrtino. Tako je v nekoliko več kot v štirih letih železova ruda izgubila kar tri četrtine vrednosti.

Graf: Železova ruda v dolarjih za tono

Vir: Bloomberg

Glavni vzrok za njeno pocenitev je rast ponudbe, ki prehiteva rast povpraševanja. Železovo rudo pridobiva več podjetij, trije ključni proizvajalci pa so BHP Billiton, Rio Tinto in Vale, katerih skupna značilnost je sposobnost pridobivati železovo rudo s precej nižjimi stroški od ostalih konkurentov. Veliki proizvajalci so zmožni preživeti obdobje nižjih cen železove rude, medtem ko se dražji proizvajalci lahko znajdejo v resnih težavah. BHP Billiton, Rio Tinto in Vale že nekaj časa zvišujejo obsege proizvodnje in hkrati poskušajo še bolj znižati njene stroške (BHP Billiton, na primer, je prepričan, da jih v Zahodni Avstraliji lahko zniža na 16 ameriških dolarjev za tono oziroma za 21 odstotkov). Pričakovati je, da se bo v naslednjih letih neravnotežje med ponudbo in povpraševanjem še bolj povečalo, pri čemer se bo delež železove rude, pridobljene na nahajališčih z nižjimi stroški proizvodnje, povečal. Med glavnimi poraženci pa bodo predvsem kitajski rudarji, ki v primerjavi z omenjeno trojico pridobivajo manj kvalitetno železovo rudo in imajo hkrati višje stroške proizvodnje.

Logično vprašanje, ki se pojavlja ob pogledu na graf gibanja cene železove rude, je naslednje: “Če je stanje na trgu železove rude tako problematično, zakaj je potem cena surovine v zadnjem mesecu in pol zrasla za 32,9 odstotka?”. Analitiki ameriške banke Merrill Lynch med vzroki navajajo: sezonsko povpraševanje na Kitajskem, nekoliko manjše zaloge kitajskih jeklarjev, zapiranje kratkih pozicij na terminskih trgih in večji optimizem zaradi ohlapnejše monetarne politike na Kitajskem. Vzroki so torej večinoma kratkoročne narave in cena železove rude lahko v prihodnjih mesecih pade.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja