Mobius: »Države ASEAN so dobra izbira tudi v letu 2015«

Članek slika

Globalni vlagatelji so morda skeptični glede investij v jugovzhodni Aziji, ampak investicijski guru Mark Mobius pravi, da je glede regije izjemno optimističen.

"Še vedno sem izjemno optimističen glede azijskih držav v razvoju, predvsem v jugovzhodni Aziji," pravi vodilni pri Templeton Emerging Markets Group. "Regija beleži visoko gospodarsko rast. Razvoj srednjega razreda v Indoneziji in na Filipinih predstavlja veliko priložnost," še dodaja Mobius. Države ASEAN (Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur, Tajska, Brunei, Kambodža, Laos, Mjanmar in Vietnam) bodo letos beležile v povprečju več kot 5-odstotno rast gospodarstev. Brez upoštevanja Kitajske bo to najvišja gospodarska rast v Aziji.

Sedmo največje gospodarstvo na svetu

BDP regije je desetkrat večji, kot je bil pred petdesetimi leti. Če bi na ASEAN gledali, kot na državo, bi imeli sedmo največje gospodarstvo na svetu. Navkljub dobri rasti, so vlagatelji zaskrbljeni, da bo dvig ključne obrestne mere Fed negativno vplival na regijo. Ampak vodilni pri Templeton meni, da bosta hitrejša proizvodnja in višje investicije poskrbela za to, da bo rast ostala na visoki ravni. Tuje investicije v ASEAN so v letu 2013 dosegle 128,4 milijarde dolarjev kar je celo več od investicij v kitajsko gospodarstvo. Spodbudo bodo te države imele tudi od padca cen nafte, ki se je od poletja pocenila za več kot 50 odstotkov.

Proizvodnja se seli v države ASEAN

Poleg tega, regija počasi prevzema proizvodnjo, s katero se je še pred leti lahko pohvalila Kitajska. Naraščujoči stroški na Kitajskem bodo ta trend le še pospešili. Regija trenutno predstavlja le 5-odstotni delež vse svetovne proizvodnje. "Veliko proizvodnje se seli iz Kitajske v Vietnam, na Tajsko in v Indonezijo. In ta trend se bo nadaljeval tudi v prihodnje," pravi Mobius.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Preberite tudi:

Igor Erker: »NEF se uvršča med najdonosnejše sklade v svoji kategoriji na svetu«

Mobius: Največ potenciala je na 'frontier' trgih

Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja