Ameriška nafta padla pod 60 dolarjev

Članek slika

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju še znižale, cena soda ameriške nafte pa se je spustila pod 60 dolarjev. Nafta se je od junija, ko je dosegla rekordne vrednosti, pocenila že za več kot 40 odstotkov.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v januarju je bilo treba popoldne v Aziji odšteti 59,29 dolarja, kar je 66 centov manj kot v četrtek. Ameriška nafta se je že v četrtek v New Yorku spustila pod psihološko mejo 60 dolarjev, kar se je zgodilo prvič od julija 2009.

Severnomorska nafta brent se je medtem pocenila za 29 centov na 63,39 dolarja.

V tem trenutku po navedbah analitikov ni nobenega vzvoda za dvig cen črnega zlata. Najverjetneje bo tako ostalo vse do konca leta, razen če bi prišlo do občutnega zmanjšanja proizvodnje na globalni ravni ali do motenj pri dobavi.

Ameriška nafta in nafta brent se cenita že vse od junija, ko sta dosegli rekordni vrednosti - ameriška nafta pri 106 dolarjev, nafta brent pa pri 115 dolarjev. K padcu cen so prispevali počasnejša rast kitajskega gospodarstva in drugih hitro rastočih gospodarstev, recesija na Japonskem in šibka rast območja evra.

Poleg tega je Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) prejšnji teden sporočila, da kljub precejšnjim globalnim zalogam ne bo posegla v dnevno proizvodnjo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja