Maja najvišji donosi v Rusiji in v Indiji

Članek slika

Maja so bili najbolj zadovoljni tisti vlagatelji, ki so svoja sredstva investirali v Rusiji in Indiji, saj so skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo na teh dveh trgih, v enem mesecu pridobili več kot 10 odstotkov. Gledano od začetka leta so letos najbolj zadovoljni tisti vlagatelji, ki so svoja sredstva investirali v slovenske delnice.

Skladi slovenskih družb za upravljanje (DZU) so maja v povprečju pridobili 3,83 odstotka in tako bili znova bolj donosni od skladov tujih družb za upravljanje, ki so v povprečju pridobili 3,19 odstotka. Povprečna donosnost delniških vzajemcev je bila maja 4,17 odstotka, kar je največ od januarja 2012, ko so delniški vzajemci v povprečju pridobili 6,44 odstotka. V letošnjem letu so tako vlagatelji v delniške vzajemne sklade negativno donosnost beležili le januarja, ko je bila povprečna sprememba -2,42 odstotka.

Ljubljanska borza letos med najdonosnejšimi na svetu

Najbolje so leto začeli skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v vrednostne papirje podjetij iz balkanske regije, predvsem v Sloveniji. NLB Skladi - Slovenija delniški je letos zrasel že za 41,91 odstotka in je najdonosnejši vzajemni sklad v letu 2014; sklad je tudi maja nadaljeval rast in je zrasel za 8,31 odstotka. Gre za edini sklad (na svetu), ki vsa sredstva plasira na naš lokalni trg. Delnice podjetji na ljubljanski borzi, še do nedavno v primežu političnih spletk, ne-izvedenih strukturnih reform in pod vprašajem morebitne finančne pomoči s strani evropskih partnerjev, so se vendarle obrnile v trend, ki je globalno na trgih prisoten že od pomladi leta 2009.

Odlično so se v letošnjem letu odrezale tudi indijske delnice. Indijske delnice so letos rasle v pričakovanju volitev in zmage Narenda Modija. Zmagal je z naskokom, katerega niso pričakovali niti največji optimisti. Po objavi rezultatov volitev so indijske delnice dosegle najvišje vrednosti v zgodovini, saj analitiki napovedujejo, da bo Modi izvedel ključne reforme in odprl gospodarstvo za tuje vlagatelje. Med peterico najdonosnejših v letu 2014 se tako nahajajo kar trije skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji, donosnost katerih od začetka leta znaša od 25 do 27 odstotkov.

Mesečni pregled - maj 2014

Kot je bilo omenjeno v začetku pregleda, letošnji maj je bil najdonosnejši mesec za vlagatelje v delniške vzajemne sklade v več kot dveh letih. Povprečna donosnost delniških vzajemcev je bila maja 4,17 odstotka, kar je največ od januarja 2012, ko so delniški vzajemci v povprečju pridobili 6,44 odstotka.

Med delniškimi vzajemci je bil maja najdonosnejši RCM Russland Aktien, ki je pridobil 17,19 odstotka. Med najdonosnejšimi so se maja znašli tudi skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v indijske delnice. Vzajemni sklad Franklin India Fund je tako maja pridobil dobrih 13 odstotkov.

Pozitivno so mesec zaključili tudi obvezniški skladi, ki so v povprečju pridobili 0,25 odstotka. Največ so pridobili tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v državne obveznice držav v razvoju. Najdonosnejši na mesečni ravni je bil PI Funds - Emerging Markets Bond, ki je zrasel za 0,50 odstotka.

Med panožnimi skladi so maja izstopali predvsem tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja informacijskih tehnologij (+4,72 odstotka) ter iz sektorja telekomunikacij (+4,43 odstotka). Najslabše so mesec končali vzajemci iz sektorja surovin in materialov (+0,83 odstotka) in iz sektorja energetike (+1,62 odstotka).


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja