Telekomunikacijsko podjetje AT&T kupuje DirecTV za 48,5 milijarde dolarjev

Članek slika

Vodstvi ameriških podjetij AT&T in DirecTV sta se v nedeljo dogovorili o združitvi, iz katere bo nastalo drugo največje podjetje za ponudbo plačljive televizije v ZDA s skupaj 26 milijoni naročnikov. AT&T bo prevzel ponudnika satelitske televizije DirecTV za 48,5 milijarde dolarjev oziroma za 95 dolarjev za delnico.

Največji ponudnik plačljive televizije bo nastal potem, ko bo Comcast izpeljal prevzem podjetja Time Warner Cable za 45 milijard dolarjev, o čemer sta se vodstvo obeh podjetij dogovorili februarja letos. Združeno podjetje bo imelo 30 milijonov naročnikov na plačljivo televizijo.

Prevzem bo moral potrditi še FCC

Prevzem DirecTV s strani AT&T bo moral prestati proti-monopolni pregled Zvezne komisije za komunikacije (FCC) in ministrstva za pravosodje, ker se bo število ponudnikov video storitev za 25 odstotkov ameriških gospodinjstev s tem znižalo na le tri, kar lahko pomeni višje cene.

Obe podjetji obljubljata, da bo posel koristil potrošnikom, izpeljan pa naj bi bil v 12 mesecih. AT&T obljublja, da bo tri leta po prevzemu še vedno ponujal širokopasovni internet kot poseben servis, enako pa bo veljalo za DirecTV.

Prav tako obljubljata, da bosta spoštovali uredbe FCC o odprtem internetu iz leta 2010, ki jih je sicer prizivno sodišče iz Washingtona letos odpravilo in FCC je trenutno sredi odmevnega postopka sprejetja novih pravil.

AT&T bo zaradi prevzema med drugim prodal 9-odstotni delež, ki ga ima v ponudniku brezžične telefonije v Latinski Ameriki America movil, v štirih letih od sklenitve prevzema pa bo povečal ponudbo širokopasovnega interneta s sedanjih 70 milijonov v 84 milijonov gospodinjstev.

Združitev naj bi prinesla 1,6 milijarde dolarjev prihranka za podjetji

Združeno podjetje obljublja pakete storitev za mobilne telefone, internet in televizijo po dostopnih cenah. Združitev naj bi obema prinesla okrog 1,6 milijarde dolarjev prihrankov na leto, kar bo AT&T porabil za nadaljnja vlaganja v mobilno oziroma brezžično ter zemeljsko oziroma kabelsko telefonijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja