Kateri so opozorilni znaki balona, ki jih vlagatelj lahko prepozna?

Članek slika

V naši naravi je, da stavimo na konja, ki zmaguje. Vseeno pa bi se želeli umakniti ravno pravi čas. Kdaj je torej dovolj?

Delnice indeksa MSCI World HealthCare so, izraženo v evrih, v zadnjih petih letih porasle za slabih 115 %, oziroma v povprečju 16,5 % na leto. V enakem obdobju je indeks globalnih delnic S&P Global 1200 porasel v povprečju za 12,5 % na leto. Razumen investitor se zaveda, da tolikšna rast ni vzdržna in nehote prične razmišljati o balonih in povezano z njimi strah in trepet vsakega vlagatelja – pok balona. V naši naravi je, da stavimo na konja, ki zmaguje. Vseeno pa bi se želeli umakniti ravno pravi čas.

Kdaj je torej dovolj?

Pri zasledovanju vročih zgodb previdnost ni nikoli odveč. Lahko se sicer zgodi, da se označba balon prehitro prilepi, saj je težko določiti, kdaj se je na trgu dejansko formiral balon, kdaj pa gre za »le« za precenjen trg. Kljub temu je lahko pogosto omenjanje balona prva opozorilna lučka za vlagatelja, da se ozračje pregreva.  Profesor Vikram Mansharamani iz univerze Yale razlaga, da je pri precenjenem trgu še vedno mogoče pričakovati donos, vendar nižji od povprečno pričakovanega. Trg, kjer se je že formiral balon, pa nosi veliko tveganje, da delnice izgubijo tudi 50 ali več odstotkov svoje vrednosti v kratkem času.

Kateri so torej opozorilni znaki, ki jih lahko prepozna vlagatelj?

Prva rdeča zastavica je nagla rast vrednosti delnic. Pred pokom tehnološkega balona je indeks NASDAQ v samo 12 mesecih porasel za 110 %, podobno so  cene nepremičnin v Las Vegasu v času dveh let porasle za 41 %. Indeks biotehnoloških delnic NASDAQ Biotehnology je pred svojim vrhom v februarju letos zabeležil 89 % letno rast.

Drugi opozorilni znak je bistveno odstopanje vrednotenj delnic glede na njihova zgodovinska povprečja. Profesor in Nobelov nagrajenec Robert Shiller uporablja kazalnik P/E, prilagojen za inflacijo. Za indeks S&P 500 ga meri vse od leta 1800 in znaša 16, v času tehnološkega balona pa je presegal vrednost 44. Trenutno petletno povprečje tega indeksa znaša 15,7.

Tretji indikator formiranja balona je navdušenje vlagateljev in analitikov nad novimi vznemirljivimi tehnologijami in inovacijami, s katerimi tudi opravičujejo visoka vrednotenja delnic. Takšno navdušenje je konec 90-ih let 20. stoletja povzročilo odkritje interneta, ki je kasneje vodilo do tehnološkega balona. Nedavna takšna inovacija pa so Bitcoini, internetna valuta, ki nima nobenega državnega kritja ali  kritja v drugem otipljivem premoženju. Lani je vrednost Bitcoinov porasla iz 13 USD v januarju na 1.100 USD v decembru. Danes so vredni 440 USD. Zaradi navedenega so Bitcoini popoln balon.

Je rast farmacevtskih delnic torej tolikšna, da se je formiral balon?

Najbolj rastoč del farmacije v zadnjem obdobju je bila biotehnologija. Indeks Nasdaq Biotech je svoj vrh dosegel 25. februarja letos, pred tem je samo v zadnjih dveh mesecih porasel za 20 %, v zadnjih dveh letih pa se je okrepil za 192 %. V enakem obdobju je donos indeksa S&P znašal 41,7 % - biotehnološke delnice so to rast krepko presegle.

Poglejmo vrednotenja. Desetletno povprečje kazalnika P/E za zrela biotehnološka podjetja (podjetja, ki že imajo registrirana zdravila in jih tržijo in med katere sodijo Gilead Sciences, Celgene, Biogen, Amgen, ipd.) znaša 23,9, tik pred korekcijo je znašal 29,8.  Po 20 % korekciji, ki jo je sprožilo ugibanje  o ceni Gileadovega zdravila, znaša P/E 27,1. Kazalnik se nahaja znotraj enega standardnega odklona od povprečne vrednosti v zadnjih desetih letih in kaže na precenjenost, ne pa na balon. Zrela biotehnološka podjetja si lahko v naslednjih petih letih po ocenah analitikov obetajo 80 % rast prihodka, prodaja biotehnoloških zdravil naj bi do leta 2018 porasla na 75,6 mrd USD, dobiček pa naj bi se podvojil.

Napovedi nudijo podporo temeljnim kazalnikom. Pričakovati pa je, da bo sektor biotehnologije še naprej precej nihajen, saj negotovost glede oblikovanja cen biotehnoloških zdravil ostaja.

mag. Barbara Gačnik je namestnica direktorja sektorja naložb in upravljavka sklada Infond Life

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja