Slovenske delnice znova najdonosnejše

Članek slika

Za nami je že april. Po donosnostih med vzajemnimi skladi vodijo tisti, ki so se v preteklih letih izkazali za slabšo izbiro vlagateljev.

Povprečna donosnost vseh vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji, je bila aprila 0,34 odstotka. Povprečna donosnost vseh skladov slovenskih DZU je znašala 0,57 odstotka, medtem ko so skladi tujih upravljavcev v povprečju pridobili 0,16 odstotka vrednosti.

Ljubljanska borza letos med najdonosnejšimi na svetu

Leto 2014 se je začelo odlično predvsem za t.i. 'zlate sklade' ter za tiste, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice izdajateljev iz balkanske regije, predvsem v Sloveniji.

Najbolje so leto začeli skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v vrednostne papirje podjetij iz balkanske regije, predvsem v Sloveniji. Med peterico najdonosnejših v letu 2014 so trije taki, ki sredstva vlagateljev investirajo predvsem v vrednostne papirje slovenskih podjetij. NLB Skladi - Slovenija delniški je letos zrasel že za 30,71 odstotka in je najdonosnejši vzajemni sklad v letu 2014. Gre za edini sklad (na svetu), ki vsa sredstva plasira na naš lokalni trg. Delnice podjetji na ljubljanski borzi, še do nedavno v primežu političnih spletk, ne-izvedenih strukturnih reform in pod vprašajem morebitne finančne pomoči s strani evropskih partnerjev, so se vendarle obrnile v trend, ki je globalno na trgih prisoten že od pomaldi leta 2009. Mešani sklad NFD 1 pa je do 6. maja zrasel za 18,75 odstotka.

Analitiki so letos, v pričakovanju nadaljevanja procesa privatizacije, pričakovali rast tečajev delnic na Ljubljanski borzi. Ljubljanski borzni indeks SBITOP je od začetka leta pridobil približno 15%, ta donos pa ga letos uvršča med najhitreje rastoče borzne indekse na svetu. Gre seveda za prekratko opazovalno obdobje, da bi ta podatek pomenil karkoli resnega, a del zaostanka za tujimi trgi je nadoknaden.
Pozitivno so leto začeli tudi t.i. zlati skladi. To so delniški vzajemni skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice izdajateljev, katerih osnovna dejavnost, oziroma ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato idr.) oziroma poslovanje (nakup, prodaja, posredovanje) z žlahtnimi kovinami. Tretje in četrto mesto med peterico najdonosnejših v letošnjem letu zasedata PI Gold Stock z 14,76-odstotno donosnostjo ter Amundi Funds Equity Global Gold Mines z 14,43-odstotno donosnostjo.

Mesečni pregled - april 2014

Tudi na mesečni ravni je bil aprila med delniškimi skladi najdonosnejši vzajemni sklad NLB Skladi - Slovenija delniški, ki je aprila pridobil 7,93 odstotka. Sledil mu je ALTA Turkey, ki je zrasel za 7,26 odstotka ter RCM Energie Aktien, katerega vrednost se je zvišala za 5,95 odstotka. Med mešanimi skladi je izstopal NFD 1, ki je bil tudi najdonosnejši vzajemni sklad preteklega meseca.

Obvezniški skladi so april zaključili pozitivno. Največ so pridobili tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v dolgoročne obveznice evropskih izdajateljev. Najdonosnejši EEF Bond EUR Long Term LTE - R je tako aprila zrasel za 1,48 odstotka.

Med panožnimi skladi so marca izstopali predvsem tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja energetika. Tudi sektor energetike, kot celote, se je aprila izkazal za nandonosnejšega, saj je vrednost skladov tega sektorja v povprečju zrasla za 2,96 odstotka. Najdonosnejši RCM Energie Aktien je aprila pridobil 5,95 odstotka. Najslabše so se aprila odrezali panožni skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v tehnološke delnice.

Članek je bil objavljen v Naložbenem magazinu Vzajemci - Maj 2014

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja