Pfizer z nižjim dobičkom, vztraja pri nakupu AstraZenece

Članek slika

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je v prvem četrtletju letos ustvaril 2,3 milijarde dolarjev dobička (1,7 milijarde evrov), kar je 15,3 odstotka manj kot v enakem lanskem četrtletju. Prihodki so upadli za 8,1 odstotka na 11,4 milijarde dolarjev (8,2 milijarde evrov), so danes sporočili iz družbe, ki vztraja pri načrtovanem nakupu AstraZenece.

Dobiček na delnico je znašal 57 centov, kar je dva centa bolje od pričakovanj. Prihodki so po drugi strani zaostali za pričakovanji analitikov, ki so napovedovali 12,1 milijarde dolarjev prihodkov (8,7 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vztraja pri nakupu AstraZenece

Pfizer želi kupiti britansko farmacevtsko družbo AstraZeneca. V petek je zvišal svojo ponudbo, tokrat na 63 milijard funtov (77 milijard evrov). Čeprav so Britanci ponudbo takoj zavrnili, Američani še vedno upajo, da bodo v Londonu razmislili o zvišani ponudbi in možnem povezovanju obeh družb.

"Finančni in drugi pogoji, opisani v predlogu, so nezadostni, bistveno podcenjujejo družbo AstraZeneca in niso podlaga za sodelovanje z Pfizerjem," so v petek sporočili iz AstraZenece. Če bi prišlo do sklenitve posla, bi bil to največji prevzem v zgodovini farmacevtske industrije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja