ECB zvišala obrestne mere

Časi izredno poceni denarja so očitno minili

Članek slika

Evropska centralna banka (ECB) se je danes odločila dvigniti ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvi dvig obrestne mere po juliju 2008.

Z današnjo - sicer pričakovano - odločitvijo se je ECB odločila končati dolgo obdobje zgodovinsko nizkih obrestnih mer. A odprto ostaja vprašanje, ali to pomeni daljše obdobje postopnega zviševanja obrestnih mer. Nanj bo prvi mož banke Jean-Claude Trichet moral odgovoriti na novinarski konferenci, ki bo sledila v popoldanskem času.

Povečal se bo pritisk na močno zadolžene članice območja z evrom

Odločitev ECB, da podraži denar, bi lahko pomembno povečala pritisk na nekatere močno zadolžene članice območja z evrom, med njimi Portugalsko, Španijo in Irsko. Še posebej bo ta pritisk pomemben, če bodo trgi računali na morebitno novo zvišanje obrestnih mer, opozarjajo analitiki.

Odločitev banke je sicer sledila sredini napovedi Portugalske, da bo zaprosila za mednarodno posojilo držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Španska finančna ministrica Elena Salgado pa je danes ponovno zatrdila, da zadolženi Španiji te poteze ne bo treba potegniti.

Glavni vzrok za zvišanje je sicer inflacija

Glavni vzrok za zvišanje ključne obrestne mere je sicer nevarnost inflacije. Ta iz meseca v mesec narašča, predvsem zaradi naraščajočih cen energentov in hrane. V območju evra je stopnja inflacije marca znašala 2,6 odstotka na letni ravni, kar je precej nad slabima dvema odstotkoma, kolikor si je za cilj zastavila ECB.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja