Andrea Enria: Preveč evropskih bank je preživelo krizo

Članek slika

Prvi mož Evropske bančne agencije (Eba) Andrea Enria je prepričan, da je preveč evropskih bank preživelo krizo. V Evropi je s trga izginilo manj kot 40 bank, v ZDA pa okoli 500, je povedal v pogovoru za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Spregovoril je tudi o pregledih sistemskih bank, nad katerimi bo bdela ECB.

"Prepričan sem, da se je do zdaj v Evropi likvidiralo premalo bank in da jih je tako premalo izginilo s trga. V Evropi je bilo takih primerov manj kot 40, v ZDA pa po drugi strani okoli 500," je povedal Enria.

Razloge za takšno stanje je Italijan na čelu Ebe pripisal političnim interesom vlad članic unije. "Vlade so nagnjene k temu, da pri življenju ohranjajo svoje nacionalne banke in s tem dejansko upočasnjujejo proces zdravljenja," je zatrdil.

Pri sanaciji bank se je naredilo že veliko

Je pa Enria vseeno prepričan, da se je pri sanaciji bančnih bilanc na stari celini naredilo že veliko. Kapitalska ustreznost največjih evropskih in ameriških bank je tako po njegovih besedah na isti ravni.

Pri tem pa opozarja, da trgi še vedno niso prepričani, da imajo evropske banke dovolj konservativne politike upravljanja s tveganji in da so naredile ustrezne slabitve in rezervacije. To se odraža na nizkih vrednostih njihovih delnic, je dodal.

Ravno zato začenja Evropska centralna banka (ECB) te dni pregledovati banke v območju evra, kar je del njenih priprav na prevzem polnih nadzornih pristojnosti v okviru enotnega bančnega nadzora.

Ocena se bo enovito uporabljala v vseh pomembnih bankah, ki predstavljajo približno 85 odstotkov bančnega sistema v območju evra. V Sloveniji bo pregledala NLB, NKBM in SID banko.

Postopek bo slonel na treh stebrih

Postopek, ki se bo s priporočili za ukrepanje zaključil jeseni prihodnje leto, bo slonel na treh stebrih. Prvi bo nadzorna ocena tveganj, ki bo pokrila vse bistvene oblike tveganj v bankah, drugi bo pregled kakovosti sredstev, tretji pa izvedba obremenitvenih testov.

Zadnje bo ECB izpeljala v tesnem sodelovanju z Ebo, ki je obremenitvene teste na ravni celotne EU v zadnjih letih izvedla dvakrat, a bila vedno deležna kritik, da so bili preblagi.

Enria je povedal, da ti stresni testi niso bili tako neuspešni, saj so banke na njihovi podlagi kapital okrepile za 200 milijard evrov in s tem po njegovem prepričanju naredile pomemben korak naprej. Je pa priznal, da pretekli postopki osnovnega cilja, to je obnove zaupanja v evropske banke, niso dosegli.

Kot pomemben razlog za to je navedel predpostavko, da banke z naslova lastništva državnih obveznic članic območja evra ne bodo utrpele velikih izgub. To je bilo namreč še pred dogovorom Grčije in območja evra z zasebnimi upniki o delnem odpisu grškega dolga.

Da bi bili evropski obremenitveni testi tokrat bolj verodostojni, se bo najprej izvedlo pregled kakovosti sredstev in ocenilo njihovo ustrezno vrednost, nato pa bo sledil obremenitveni test s preskusom različnih makroekonomskih scenarijev. Postopek naj bi temeljil na enotni definiciji slabih posojil.

Pri metodologiji pregledov je sicer še precej odprtih vprašanj

Enria se zaveda, da je pred ECB, Ebo, nacionalnimi regulatorji in svetovalcem, družbo Oliver Wyman, zelo zahtevna naloga, a zagotavlja, da bo postopek zaradi tega bolj robusten. Metodologija za stresne teste naj bi objavili šele tik pred začetkom testov, na podlagi najnovejših makroekonomskih napovedi. Pri metodologiji pregledov je sicer še precej odprtih vprašanj.

Enria se je na koncu zavzel še za čim bolj poenotene evropske rešitve na področju reševanja bank, pri čemer pa je pogoj za to po njegovem čim bolj enoten evropski nadzor.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja