Bernanke presenetil trge: brez sprememb denarne politike

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) v nasprotju s pričakovanji danes ni zmanjšal obsega stimulacijskega programa z odkupom obveznic v višini 85 milijard dolarjev na mesec. Indeksi na newyorškem Wall Streetu so že poskočili.

Centralni bankirji so v izjavi po dvodnevnem zasedanju FOMC v Washingtonu zapisali, da želijo videti trdnejše dokaze, da je gospodarsko okrevanje ZDA trajne narave. Odločitev FOMC je presenetila analitike in izstrelila delniške indekse na Wall Streetu navzgor.

FOMC v oceni gospodarskega stanja ugotavlja, da se zmerna rast nadaljuje in da nekateri kazalci, kot je stopnja brezposelnosti, kažejo izboljšanje. Vendar pa na drugi strani težavo predstavljajo rastoče hipotekarne obresti in zmanjševanje vladne porabe, ki rast zavirajo. Bankirji se za zmanjšanje obsega stimulacijskih ukrepov zato še niso odločili.

Preberite tudi: Wall Street rekordno po odločitvi Fed; z rastjo tudi v Evropi

Analitiki pričakovali zmanjšanje obsega stimulacij

Federal Reserve z namenom krepitve gospodarstva že nekaj časa izvaja program odkupovanja državnih in hipotekarnih obveznic, za katere v ZDA mesečno namenijo 85 milijard dolarjev. Zmanjšanje te vsote napovedujejo že nekaj mesecev.

Analitiki so zaradi slabih podatkov o zaposlovanju v juniju, juliju in avgustu pričakovali, da se bo obseg odkupovanja obveznic morda zmanjšal za deset in ne za 20 milijard dolarjev, kot so ugibali uvodoma, a tudi do tega danes še ni prišlo.

Ko je Bernanke maja napovedal možnost zmanjševanja obsega stimulacijskega programa še letos, so se finančni trgi preplašili in borzni indeksi so padali, dokler se vlagatelji niso zavedli, da je Bernanke govoril v pogojniku - odvisno od razmer.

Te so dokaj dobre, vendar pa ni nič zabetoniranega. Hipotekarne obresti so namreč začele naraščati, kljub stimulaciji, ki bi jih morala držati pri tleh. Nepotrebna polena pa še naprej meče pod noge kongres. Najprej s krčenjem proračunske porabe, sedaj pa z novimi prepiri okoli dviga meje javnega dolga.

Za Bernankeja in večino članov FOMC je to dovolj velik razlog za previdnost. Centralna banka je danes obenem znižala napoved za letošnjo gospodarsko rast z od 2,3 do 2,6 odstotka na dva do 2,3 odstotka. Za prihodnje leto se obeta triodstotna rast.

Višina obrestne mere odvisna od stopnje brezposelnosti

FOMC v skladu s pričakovanji ni spreminjal napovedi glede ključne obrestne mere, po kateri si banke čez noč posojajo denar. Ta bo še naprej na med 0 do 0,25 odstotki, dokler se stopnja brezposelnosti ne zniža na 6,5 odstotka in obenem inflacija ne bo predstavljala grožnje.

Sedanja stopnja brezposelnosti znaša 7,3 odstotka, Federal Reserve pa napoveduje, da se bo do konca letošnjega leta morda znižala na 7,1 odstotka, do konca prihodnjega leta pa do 6,4 odstotka. Inflacija ostaja še naprej nižja od dveh odstotkov, na kar s svojo monetarno politiko meri FOMC.

Tudi tokratna izjava FOMC ni bila soglasna

Predsednica regionalne banke Federal Reserve iz Kansas Cityja Esther George je glasovala proti odločitvi, ker jo skrbi inflacija, zato bi odpravila stimulacijske ukrepe. Ostalih osem članov FOMC se je pridružilo Bernankeju za izid devet proti ena.

Bernanke bo imel kmalu novinarsko konferenco, na kateri bo pojasnil današnjo odločitev in morda tudi povedal kaj več o prihodnosti Federal Reserve, saj mu konec januarja prihodnje leto poteče drugi mandat. Predsednik ZDA Barack Obama še ni našel njegovega naslednika ali naslednice.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja