Larry Summers ne želi kandidirati za predsednika Federal Reserve

Članek slika

Bela hiša je v nedeljo sporočila, da je nekdanji finančni minister ZDA Lawrence Summers predsednika ZDA Baracka Obamo pisno obvestil, naj ga črta s seznama možnih kandidatov za položaj predsednika centralne banke Federal Reserve (Fed). Obama je to sprejel.

Summers je Obami napisal, da je ugotovil, da bi bil proces potrjevanja njegove kandidature v senatu preveč ogorčen in ne bi služil interesom Feda, vlade niti interesom okrevanja ameriškega gospodarstva. Obama je sporočil, da bo "Larryju" vedno hvaležen za neutrudno delo in služenje državi in bo še naprej z veseljem poslušal njegove nasvete.

Summers je bil na začetku Obamovega prvega mandata direktor Nacionalnega gospodarskega sveta in je vodil prizadevanja vlade proti gospodarski krizi. "Larry je bil ključni član moje ekipe, ko smo se spopadli z najhujšo krizo od velike depresije. Zaradi njegove strokovnosti in vodstva smo gospodarstvo potisnili nazaj v rast in dosegli napredek, ki ga vidimo danes," je sporočil Obama.

Nekdanji finančni minister pri Billu Clintonu Summers je bil na vrhu Obamovega seznama možnih naslednikov Bena Bernankeja, ki mu mandat poteče konec januarja prihodnje leto. Največji problem za Obamo pa je bil ta, da se pri Summersu ne bi srečal s tradicionalno opozicijo republikancev, ampak bolj članov lastne demokratske stranke.

Summersa obtožujejo, da je pomagal zakuhati zadnjo krizo

Obama in Summers sta ugotovila, da ne bo šlo, kajti ekonomisti, še posebej liberalni, Summersu očitajo, da je pomagal zakuhati zadnjo hudo krizo s tem, ko je v Clintonovih časih zagovarjal rahljanje zveznih regulacij, ki so držale nazaj pohlep Wall Streeta.

"Ne morem si predstavljati, zakaj bi ga kdorkoli postavil na čelo Feda. Ne le zaradi tega, kar je delal pri Clintonu, kjer je bil finančni minister, ampak tudi zaradi tega, kar je svetoval predsedniku Obami. Preveč poudarka je dajal odpravljanju proračunskega primanjkljaja in premalo proračunskim spodbudam za rast. Summers je tudi do bridkega konca branil visoke nagrade za direktorje Wall Streeta, na primer za zavarovalnico AIG, ko se je reševala s proračunskim denarjem," je za STA dejal ekonomist, profesor in analitik Jeff Madrick.

Podobno mnenje je prevladalo tudi pri demokratskih članih senatnega odbora za bančništvo, kjer bi potrjevali Summersovo kandidaturo. Na člane odbora so pritiskale tudi ženske skupine, odkar je Summers pred leti ugotovil, da imajo manjše možgane, zato se ne spuščajo toliko v znanost.

Na čelu Fed bi se lahko prvič v zgodovini znašla ženska

Malce ironično morda je sedaj na prvem mestu Obamovega seznama podpredsednica Feda Janet Yellen, ki bi v primeru potrditve postala prva ženska v zgodovini na čelu centralne banke ZDA.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja