Juncker Nemčiji očita »neevropskost«

»Zamisel zavrnejo, preden jo proučijo«

Članek slika

Šef evroskupine in luksemburški premier Jean-Claude Juncker je v pogovoru za nemški tednik Die Zeit dejal, da se je Nemčija pri blokadi predlogov za oblikovanje skupnih evrskih obveznic obnašala na »neevropski« način.

Nemška vlada po Junckerjevih besedah ni temeljito proučila predloga, katerega cilj je bil pomagati šibkejšim članicam območja evra pri pridobivanju sredstev, preden se je odločila, da mu bo nasprotovala.

»Nemčija je pri tem razmišljala nekoliko poenostavljeno,« je dejal in dodal: »Zamisel zavrnejo, preden jo proučijo. To je zelo čudno. Ta način ustvarjanja tabu področij v Evropi in neukvarjanja z zamislimi drugih je zelo neevropski način ukvarjanja z evropskimi zadevami.«

Nemčija, Španija in Nizozemska nasprotujejo zamisli o skupnih obveznicah

Nemčija je na srečanju evroskupine ta teden nasprotovala zamisli glede oblikovanja skupnih evrskih obveznic, ki sta ga podala Juncker in italijanski finančni minister Giulio Tremonti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bi to zmanjšalo pritisk na države z neurejenimi javnimi financami, da se spravijo v red. Zamisli sta nasprotovali tudi Španija in Nizozemska.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja