Caterpillar se z milijardnim prevzemom krepi v rudarstvu

Velikan iz Peorie želi okrepi svojo vodilno vlogo v proizvodnji rudarske opreme

Članek slika

Največji proizvajalec gradbenih in rudarskih strojev na svetu, ameriški Caterpillar je napovedal prevzem proizvajalca rudarske opreme Bucyrus. S poslom, vrednim 7,6 milijarde dolarjev (5,6 milijarde evrov), želi Caterpillar v luči pričakovanega nadaljnjega razcveta rudarstva še okrepiti svojo vodilno vlogo v proizvodnji rudarske opreme.

»Posel temelji na strateškem cilju družbe, da okrepi svojo vodilno vlogo v proizvodnji rudarske opreme. Obenem postavlja transakcija podjetje v dober položaj, da izkoristi prednosti svetlih dolgoročnih obetov za rudarski sektor, ki temeljijo predvsem na trendu visoke gospodarske rasti v hitro razvijajočih se državah ter s tem povezanimi gradnjo infrastrukture, razvojem urbanih središč in pospešeno industrializacijo,« je Caterpillar zapisal v sporočilu za javnost.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je pripravljen velikan iz Peorie v ameriški zvezni državi Illinois za Bucyrus odšteti skoraj tretjinsko premijo na petkov borzni tečaj podjetja iz zvezne države Wisconsin. Poleg 7,6-milijardne kupnine je pripravljen Caterpillar nase prevzeti tudi milijardo dolarjev Bucyrusovega dolga.

Posel naj bi bil dokončno sklenjen do sredine prihodnjega leta. Potem ko sta ga že potrdila oba upravna odbora, mu morajo zeleno luč prižgati še regulatorji ter delničarji Bucyrusa.

Bucyrus je sicer eden vodilnih proizvajalcev opreme za površinsko in podzemno izkoriščanje nahajališč premoga, bakra, železove rude in drugih rudnin.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja