V NLB preveč kontrole in premalo poslovne usmerjenosti

Kranjec: »Lastništvo države v bankah se pogosto ne izvaja ustrezno«

Članek slika

Banka Slovenije po besedah guvernerja Marka Kranjca ugotavlja, da se lastništvo države v bankah pogosto ne izvaja ustrezno, saj je preveč kontrolno in premalo poslovno usmerjeno. Kranjca obenem moti, da se razprava o nacionalnem interesu pri bankah premalo osredotoča na aktivno stran bilance in preveč na pasivno stran oz. na vprašanje lastništva.

Kranjec je na današnji okrogli mizi o vlogi uprave, nadzornega sveta in vplivu regulatorja na upravljanje bank v okviru srečanja Dnevi slovenskih bančnikov povedal, da ima Banka Slovenije zaradi teh ugotovitev nekatere zadržke pri vprašanju upravljanju z bankami in si želi določene spremembe.

O posameznih ustanovah sicer ni želel govoriti.

Vseeno je ugotovil, da je upravljanje z bankami v Sloveniji sorazmerno zadovoljivo, je pa tesno povezano z vprašanjem lastništva. Neodgovoren lastnik namreč povzroča težave, zato bo Banka Slovenije po njegovih besedah ukrepala. Lastniki namreč nimajo zgolj pravic, temveč tudi odgovornost, ki je še posebej velika v primeru največje slovenske banke.

Težava pri sprejemanju strategije se pojavi, ko vstopi lastnik

Kranjec je namreč še posebej problematiziral sprejemanje strategije Nove Ljubljanske banke (NLB). Po njegovi oceni gre za pravni in vsebinski problem, da je nadzorni svet najprej sprejel eno različico strategije, zatem pa je sprejel novo spremenjeno strategijo, za katero so nadzorniki, ki so podprli že prvo, znova glasovali.

Kranjec je kritiziral tudi strategijo države za NLB, ki je po njegovi oceni čudaška. Še posebej sporno se mu zdi določilo, da je večinsko državno lastništvo zaradi ureditve na področju finančne stabilnosti v EU ključno za zagotavljanje stabilnosti v slovenskem finančnem sistemu. Kot je dejal Kranjec, je Slovenija pri oblikovanju te zakonodaje sodelovala, zato je takšno stališče čudno.

Postopek sprejemanja strategije NLB je pod lupo vzel tudi prvi nadzornik banke Marko Simoneti. Ocenil je, da je sprejemanje strategije na liniji uprava - nadzorni svet - regulator potekalo in poteka dobro, težava pa se pojavi, ko vstopi lastnik.

Pozivi k hitri odločitvi

S trenutno strategijo tako belgijska KBC ni zadovoljna, ker naj bi bila premalo varčevalna, za državo pa je že preveč. Simoneti si želi, da se lastniki odločijo in da se odločijo pravočasno. Po njegove prepričanju se je treba uskladiti, saj se s to zgodbo, ki postaja že grozljiva, ne bi smeli igrati. Prav tako je zanj sporen način, na katerega se dokapitalizacija odvija, to je na očeh javnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja