Roubini: "Indonezija bo v BRIC zamenjala Rusijo"

Članek slika

Roubini trdi, da bo Rusija izpadla iz skupine BRIC, nadomestiti bi jo morala Indonezija. Kot zmagovalko leta 2012 vidi Turčijo, kot največje poražence pa obrobne države Evro območja.

Nouriel Roubini je na ekonomskem forumu v Davosu kot največji izziv svetovnega gospodarstva izpostavil recesijo v perifernem delu Evro območja, počasno rast v ZDA in ohlajanje rasti kitajskega gospodarstva.

Evropa potrebuje takojšnje monetarno sproščanje

Roubini pravi, da Evropa potrebuje bistveno bolj ohlapno monetarno politiko, da bi rešila dolžniško krizo. V nasprotnem primeru Grčija v roku leta in pol ne bo več del Evro območja. Po njegovem mnenju bo Grčija prva država, ki bo prestrukturirala svoj dolg, a najverjetneje ne tudi zadnja, takoj pa mora začeti izvajati varčevalne ukrepe, da bi imela realno priložnost, da se izkoplje iz nastale situacije.

Obrobne države Evro območja potrebujejo 20 odstotkov cenejši Evro

ECB bi morala po njegovem mnenju takoj pričeti z monetarnim sproščanjem, da bi zaustavila nadaljne širjenje krize, evro pa bi moral izgubiti 20 do 30 odstotkov vrednosti, kar bi pomagalo šibkejšim članicam Evro območja. "EBC problemov ne bo rešila le s tiskanjem denarja, za rešitev nastalih problemov bo potrebo več let".

"Leto 2012 bo leto brez napredka"

Roubini intervjuju za EconoMonitor poudari še, da se bo potrebno navaditi živeti v svetu, kjer prevladujejo različne vrste tveganj od finančnih do geopolitičnih in geostrateških. V letošnjem letu ne vidi realne možnosti za bistveno izboljšanje. "Leto 2012 bo leto brez napredka".

Kitajski izvoz trpi zaradi krize Evro območja

Roubini trdi, da je tudi kitajsko gospodarstvo prizadeto s krizo v Evro območju, kar se odraža na upadu izvoza. Navkljub temu bo rast kitajskega BDP v letu 2012 znašala okoli osmih odstotkov. Za dolgoročno in vzdržno stabilno svetovno gospodarstvo bo potrebna pozitivna gospodarska klima, ki bo omogočala rast tako Kitajske, Indije in Latinske Amerike, kot tudi Evrope in ZDA.

Indonezija v BRIC, relativna zmagovalka sedanje krize je Turčija

V kontekstu držav BRIC Roubini pravi, da bo Rusija izpadla iz skupine in da bi jo morala nadometiti Indonezija. Izven skupine BRIC se izredno krepi tudi Turčija, ki postaja vzorčen model tržno uspešne zmerne muslimanske družbe. Pravi, da je Evropa naredila veliko napako, ko je upočasnila procese evropske integracije Turčije. Kot zmagovalca leta 2012 izpostavi Turčijo in ZDA, medtem ko največje poražence trenutnih razmer izpostavi obrobne države Evro območja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja