Novartisu se iztekajo patenti za diovan

Novartis v tretjem četrtletju povečal dobiček

Članek slika

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je v tretjem četrtletju letos ustvaril 2,32 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Boljši zaslužek je pripisati močni prodaji novih proizvodov in dodatnih prihodkov, ki jih je ustvarila pred nedavnim s strani Novartisa prevzeta družba Alcon.

Novartis načrtuje postati lastnik celotnega Alcona

Proizvajalec zdravila proti visokemu krvnemu pritisku diovan in zdravila za zdravljenje raka glivec s sedežem v Baslu je prihodke od prodaje v tretjem letošnjem četrtletju povečal za 13 odstotkov na 12,6 milijarde dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Novartis hiti s proizvodnjo novih zdravil, saj se patentna zaščita za zdravilo diovan po vsem svetu postopoma izteka. Švicarski farmacevt je nedavno pridobil dovoljenje ameriških zdravstvenih oblasti za zdravilo gilenya, ki naj bi preprečevalo razvoj multiple skleroze. Kot potencialno prodajno uspešnico pa Novartis razvija tudi zdravilo za zdravljenje levkemije tasigna.

Na področju farmacevtskih izdelkov je Novartis v tretjem četrtletju prodajo povečal za pet odstotkov na 7,57 milijarde dolarjev, na področju diagnostike in cepiv pa je bila rast 16-odstotna, prihodki pa so znašali 632 milijonov evrov.

Generična divizija Sandoz, pod okrilje katere sodi tudi slovenski Lek, je prihodke od prodaje povečala za skoraj 18 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev. Sandoz je v tretjem četrtletju začel prodajati zdravilo enoxaparin, generično različico zdravila proti strjevanju krvi lovenox, ki ga proizvaja tekmec Sanofi-Aventis.

Na področju samozdravljenja je Novartis v drugem trimesečju prodajo povečal za 7,5 odstotka na 1,59 milijarde dolarjev.

Novartis je v obdobju od aprila do junija v svoje rezultate vključil tudi 617 milijonov evrov ustvarjenih prihodkov družbe Alcon. Novartis je prav v tretjem četrtletju postal lastnik 77-odstotnega deleža Alcona s sedežem v ameriškem Teksasu, načrtuje pa pridobiti še preostali delež.

Johnson&Johnson kljub padcu prodaje z dobičkom

Ameriški proizvajalec farmacevtskih izdelkov in medicinske tehnike Johnson&Johnson je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril 3,4 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se sicer zmanjšali za nekaj manj kot odstotek na 15 milijard dolarjev, so danes sporočili iz podjetja.

Johnson&Johnson je moral letos s trgov umakniti več dragih zdravil, zato je utrpel padec prodaje. Poleti je zato znižal poslovne cilje v letošnjem letu, po tretjem četrtletju pa jih je znova nekoliko zvišal, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

BASF v tretjem četrtletju zvišal prihodke in dobiček

Največji svetovni kemični koncern BASF je v tretjem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal prihodke za 23 odstotkov na 15,8 milijarde evrov. Družba je podvojila bruto dobiček, ki je dosegel 2,15 milijarde evrov, dobiček družbe, očiščen posebnih postavk, pa je poskočil za 77 odstotkov na 2,2 milijarde evrov.

BASF je v prvih devetih mesecih letos ustvaril 47,5 milijarde evrov prihodkov, kar je za 27 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček pa se je povečal za 89 odstotkov na 6,4 milijarde evrov, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Po napovedih vodstva koncerna naj bi BASF poslovno leto 2010 zaključil z okvirno 63 milijardami evrov visokimi prihodki in z več kot osmimi milijardami evrov bruto dobička. S tem bi znova dosegel zelo dobre rezultate, ki jih je dosegal že v letih 2007 in 2008.

Sedanje poslovanje in prodaja potekata zelo dobro, so ocenili v družbi. Ob tem pa opozorili, da dolgoročnejše napovedi spremljajo številne negotovosti in tveganja, med njimi, da se bo okrevanje svetovnega gospodarstva prihodnje leto upočasnilo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja