Rekord Applea zaradi nore prodaje iPhonea

Yahoo do dobička tudi zaradi prodaje zaposlitvenega isklanika »HotJobs«

Članek slika

• Apple z rekordnim dobičkom; tudi IBM presegel pričakovanja • Philips v četrtletju potrojil čisti dobiček • Yahoo v tretjem četrtletju povečal dobiček

Apple z rekordnim dobičkom; tudi IBM presegel pričakovanja

Računalniški podjetji Apple in IBM sta v letošnjem tretjem četrtletju presegli pričakovanja analitikov o višini dobička in prihodka, to pa je vplivalo le na zvišanje Applovih delnic. Ta družba je v obdobju od julija do septembra podrla vse rekorde.

Apple je tem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal dobiček za 70 odstotkov oziroma na 4,3 milijarde dolarjev oziroma 4,64 dolarja za delnico z 2,5 milijarde dolarjev oziroma 2,77 dolarja na delnico.

Prihodki podjetja so se v primerjalnem obdobju povečali za 67 odstotkov oziroma z 12,2 milijarde na 20,3 milijarde dolarjev. Apple doslej še ni toliko zaslužil in delnice so se mu podražile za 1,04 odstotka na 318 dolarjev.

Dobri dobički in prihodki so posledica nore prodaje dlančnika iPhone, ki so jih kupci razgrabili hitreje, kot jih je lahko podjetje proizvedlo. Prodali so jih 14,1 milijona, analitiki pa so pričakovali, da bo prodaja znašala 12 milijonov. Glede na pričakovanja analitikov je Apple razočaral le s prodajo novih računalnikov iPad. Namesto pričakovanih pet milijonov, jih je prodal 4,2 milijona.

IBM je medtem prav tako v letošnjem tretjem četrtletju povečal dobiček s 3,2 milijarde dolarjev oziroma 2,40 dolarja na delnico v lanskem četrtletju na 3,6 milijarde dolarjev oziroma 2,82 dolarja na delnico. Analitiki so pričakovali dobiček 2,75 dolarja na delnico.

Prihodki podjetja so z 23,6 milijarde dolarjev porasli na 24,3 milijarde dolarjev. IBM je za 15 odstotkov povečal prodajo svojih velikih računalnikov. IBM za letos optimistično napoveduje 11,40 dolarja dobička na delnico, ki je v ponedeljek v New Yorku najprej dosegla rekordno ceno 143,03 dolarja, nato nekoliko padla, po zaprtju borz pa se znižala na 138,80 dolarja.

Philips v četrtletju potrojil čisti dobiček

Nizozemski proizvajalec elektronike Royal Philips Electronics je v tretjem četrtletju letos zaradi močne prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lani potrojil čisti dobiček na 524 milijonov evrov. Podjetje je prihodek od prodaje, predvsem zaradi šibkega evra, zvišalo za 9,6 odstotka na 6,16 milijarde evrov.

Prodaja se je v četrtletju okrepila na vseh področjih, na katerih družba deluje, predvsem na področju izdelkov za razsvetljavo, kjer so se prihodki od prodaje v medletni primerjavi okrepili za 16 odstotkov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Prodaja na področju televizorjev in brivnikov se je zvišala za odstotek, dobiček iz poslovanja pa se je v medletni primerjavi v tej diviziji zvišal s 126 milijonov evrov na 137 milijonov evrov.

Prodaja opreme za zdravstvo se je zvišala za 14 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa se je na tem področju podvojil na 212 milijonov evrov, še poroča AP.

Yahoo v tretjem četrtletju povečal dobiček

Ameriško spletno podjetje iz San Francisca Yahoo je v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi z lanskim povečalo dobiček s 186 milijonov dolarjev oziroma 13 centov na delnico na 396 milijonov dolarjev oziroma 29 centov na delnico. Dobički so porasli tudi pri Harley Davidsonu, pri Lockheed Martinu pa padli.

Rast dobička podjetja Yahoo je med drugim tudi posledica prodaje spletne strani za iskanje zaposlitve »HotJobs«, ki jo je kupilo podjetje Monster Worldwide za 186 milijonov dolarjev. Brez tega bi bilo dobička le za 16 centov na delnico, ki se je v torek pocenila za 44 centov na 15,49 dolarja.

Microsoft je sicer maja leta 2008 ponujal za Yahoo 33 dolarjev za delnico. Prihodki Yahooja so v tretjem četrtletju znašali 1,6 milijarde dolarjev, kar je le dva odstotka več, kot v tretjem četrtletju lani. Konkurenčni Google je v tem času prihodke povečal za 23 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja