ZDA imajo s Kitajsko odprti dve fronti

Obamova administracija se sooča z resno dilemo

Članek slika

• Ameriško finančno ministrstvo je preložilo objavo poročila o tem, ali katera izmed ameriških trgovinskih partneric manipulira z nacionalno valuto na november po zasedanju skupine G20 v Seulu. • Peking opozarja Washington naj za svoje notranje probleme ne iščejo zunanjega grešnega kozla • Ameriški trgovinski urad bo sprožil preiskavo o morebitnih nedovoljenih državnih subvencijah Kitajske svojim podjetjem.

ZDA preložile objavo poročila o manipulatorjih valut

Ameriško finančno ministrstvo je preložilo objavo poročila o tem, ali katera izmed ameriških trgovinskih partneric manipulira z nacionalno valuto. Poročilo bi naj objavili novembra, po zasedanju skupine G20 v Seulu, s preložitvijo objave poročila pa želi ministrstvo dati več možnosti pogajalcem za dogovor.

Kot so sporočili s finančnega ministrstva, so preložili objavo poročilo, ker želijo izkoristiti priložnost, da na »zasedanju G20 dosežejo napredek pri pomembnih izzivih za trdnejšo in bolj uravnoteženo rast«.

Eden najostrejših kritikov kitajske valutne politike newyorški demokratski senator Charles Schumer je nemudoma kritiziral odločitev ministrstva in ocenil, da administracija zdravi simptome, ne pa bolezni ter napovedal, da bo kongres še letos ukrepal s podporo ali pa brez podpore administracije.

Ministrstvo bi moralo po naročilu kongresa pripraviti polletno poročilo o tem, če katera od ameriških trgovinskih partneric manipulira s tečajem svoje valute do dolarja in tako krepi cenovno konkurenčnost svojega izvoza. Čeprav poročilo obravnava vse ključne trgovinske partnerice, je jasno, da je pozornost javnosti usmerjena predvsem na Kitajsko in njeno nacionalno valuto juan.

Podcenjena vrednost juana v primerjavi z dolarjem omogoča kitajskim podjetjem cenejši izvoz v ZDA in obratno. V Washingtonu so prepričani, da je tečaj juana za 25 do 40 odstotkov podcenjen in to naj bi ZDA v zadnjih letih stalo okoli dva milijona delovnih mest. Ravno to je razlog, da ameriški predstavniki že dalj časa opozarjajo na podcenjen tečaj juana v primerjavi z dolarjem glede na dejstvo, da ustvarja Kitajska v trgovini z ZDA velike trgovinske presežke.

Peking je sicer junija pred vrhom skupine G20 v Torontu dovolil nekoliko bolj prožen tečaj juana, vendar pa je po mnenju Washingtona vmes z obsežnimi posegi na valutnem trgu preprečil pretirano krepitev tečaja. Juan se je sicer od junija okrepil za 2,6 odstotka, kitajska centralna banka pa je v petek tečaj juana določila pri 6,6497 dolarja, kar je najviše po juniju.

Tako imenovana valutna vojna je bila glavna tema letošnjih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, kjer so razvite države na čelu z ZDA opozarjale Kitajsko, da bo dobila več vpliva v mednarodni finančni politiki le z bolj »odgovornim« obnašanjem. Po domače to pomeni, da mora Kitajska podražiti valuto, če želi več besede v IMF.

Peking: Tečaja juana naj ne bo grešni kozel za domače težave ZDA

Verjetno je na preložitev ameriške objave poročila o manipulatorjih valut vplival petkov oster odziv Kitajske, ko je ZDA opozorila, naj tečaja juana ne uporabljajo kot grešnega kozla za domače gospodarske težave.

»ZDA ne smejo iz domačih razlogov prelagati domače gospodarske težave na druge države,« je medijem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Yao Jian.

»Tečaj juana ne sme biti grešni kozel za ameriške notranje težave,« je dodal.

Obamova administracija se zato sooča z resno dilemo. ZDA namreč nujno potrebujejo Kitajsko kot vse pomembnejšo svetovno velesilo pri reševanju praktično vseh globalnih vprašanj.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je konec septembra potrdil predlog zakona, ki ministrstvu za trgovino omogoča uvedbo sankcij proti državam, ki manipulirajo s tečajem nacionalne valute. O tem predvsem proti Kitajski uperjenemu predlogu mora glasovati še senat, kar naj bi se zgodilo novembra.

Yao je sicer opozoril, da bi bile take rešitve nerazumne in napačne, obenem pa bi predstavljale resno kršitev pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Po njegovih besedah gre za del diskriminatorne strategije ZDA proti kitajskim proizvodom.

V Washingtonu so prepričani, da Kitajska s tem podpira svoje izvoznike in zapira trg ameriškemu izvozu. Opozarjajo tudi, da v Pekingu na ta način le še poglabljajo tista globalna nesorazmerja, ki so delni povod za izbruh finančne in gospodarske krize. Ameriško gospodarstvo je namreč preveč usmerjeno v potrošnjo in zadolževanje, kitajsko pa pretirano v izvoz in varčevanje. Ameriške oblasti menijo, da bi zvišanje tečaja juana delno prispevalo k odpravi tega neravnovesja.

ZDA bodo preiskale obtožbe o nedovoljenih subvencijah kitajskim podjetjem

Ameriški trgovinski urad bo po besedah predstavnika urada Rona Kirka sprožil preiskavo o obtožbah sindikata ameriških jeklarjev, da Kitajska podeljuje nedovoljene subvencije svojim podjetjem.

Sindikat jeklarjev se je pritožil, da Kitajska pomaga svojim proizvajalcem »čiste energije« s subvencijami za izvoz, podeljevanjem pogodb, omejitvami na uvoz materialov za proizvodnjo in drugimi oblikami pomoči, s katerim kitajska podjetja dobivajo prednost pred konkurenco iz tujine.

Sindikat jeklarjev se je septembra pritožil, da Kitajska krši pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) s podporo proizvajalcem izdelkov in opreme za sončno energijo in energijo na veter, energetsko učinkovita vozila, baterije in drugo blago. Kirk je pojasnil, da gre za sektor, ki je ključnega pomena za ZDA, ker bo zelena tehnologija motor za rast delovnih mest v prihodnosti. V primeru potrditve obtožb bo sledila pritožba na WTO.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja