Google razvija avtomobile, ki bodo vozili sami

Google in Sony Ericsson z dobičkom, AMD z manjšo izgubo

Članek slika

• Pri Googlu so začeli razvijati avtomobile, ki za vožnjo ne bodo potrebovali človeka. Ob tem so v letošnjem tretjem četrtletju za 32 odstotkov povečali čisti dobiček glede na enako obdobje lani. Ta znaša 2,2 milijarde dolarjev. • Advanced Micro Devices (AMD) v tretjem letošnjem četrtletju znižal izgubo na 118 milijonov dolarjev. • Za razliko od AMD pa je švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Sony Ericsson tudi v letošnjem tretjem četrtletju zabeležil čisti dobiček. • Na dubajskem s

Gigant iz Silicijeve doline predvideva, da bodo vozniki samo še opazovalci vožnje

Ameriški internetni velikan Google je razvil in testiral svoje robote avtomobile, ki za vožnjo ne potrebujejo voznika, saj vse funkcije, potrebne za vožnjo, obvladajo sami. Roboti avtomobili so se že zapeljali po cestah po ameriški zvezni državi Kalifornija, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Eden od velikih problemov, s katerimi se soočamo dandanes, je zagotavljanje varnosti in učinkovitosti avtomobilov. Naš cilj je preprečiti prometne nesreče, razbremeniti ljudi in zmanjšati emisije. To lahko dosežemo tako, da popolnoma spremenimo uporabo avtomobilov,« je v Googlovem blogu zapisal vodja projekta robot avtomobil Sebastian Thrun.

Google je tako že razvil tehnologijo, ki avtomobilom omogoča, da sami opravljajo funkcije, ki jih sicer opravlja človek. Ta avtomatska vozila torej vozijo sama, človek pa za volanom sedi iz varnostnih razlogov, da računalniško spremlja in nadzira proces vožnje.

Avtomatski avtomobili imajo vgrajeno znanje o omejitvah hitrosti in prometnih vzorcih. Za vožnjo uporabljajo videokamere, radarske senzorje in laserske iskalce, s katerimi lahko zaznavajo udeležence v prometu in spremljajo drugo dogajanje na cestah. Opremljeni so tudi z natančnimi zemljevidi za navigacijo.

Robote avtomobile je Google, kot omenjeno, že testiral na kalifornijskih cestah. Prevozili so 224 kilometrov, pri čemer kakšne večje človeške intervencije niso bile potrebne.

Google sicer izvaja aktivnosti za širjenje na najrazličnejša področja. Med drugim vstopa na področje obnovljivih virov energije. Gigant iz Silicijeve doline bo tako vlagal v razvoj podvodnega kabelskega omrežja za povezavo načrtovanih vetrnih elektrarn na morju ob vzhodni obali ZDA. Projekt naj bi stal okoli pet milijard evrov.

Google zvišal četrtletni dobiček

V letošnjem tretjem četrtletju so pri Googleu ustvaril 2,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Google je prihodke od prodaje povečal za 23 odstotkov na 7,3 milijarde dolarjev in v četrtletju od julija do septembra posloval bolje od pričakovanj analitikov, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Internetni velikan je zabeležil rast števila oglasov in klikov obiskovalcev na svojih spletnih straneh. V družbi so ocenili, da so imeli odlično četrtletje. Izboljšali so rezultate tudi na področju novih storitev, kot so pametni mobilniki.

Advanced Micro Devices (AMD) znižal izgubo

Računalniški družbi Advanced Micro Devices (AMD) pa je uspelo znižati četrtletno izgubo za slabih osem odstotkov na 118 milijonov dolarjev.

Rezultati so boljši, kot so pričakovali analitiki. To napoveduje, da povpraševanje po računalnikih in strežnikih po strmem padcu v času recesije znova okreva.

Prihodki družbe so v tem četrtletju v primerjavi z enakim odbojem lani zrasli za 16 odstotkov na 1,62 milijarde dolarjev. Družba napoveduje, da bodo prihodki v četrtem četrtletju dosegli približno enako raven kot v tretjem četrtletju, medtem ko analitiki pričakujejo njihovo zvišanje na 1,67 milijarde dolarjev.

Sony Ericsson še povečal dobiček; prodaja spet padla

Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Sony Ericsson je tudi v letošnjem tretjem četrtletju zabeležil čisti dobiček. Ta je po zaslugi pametnih mobilnikov znašal 49 milijonov evrov, potem ko je podjetje enako obdobje lani sklenilo s 164 milijonov evrov izgube. Kljub temu pa se je prodaja v zadnjem obdobju zmanjšala.

Bistveno boljši poslovni izid od lanskega je posledica nižjih stroškov poslovanja oz. varčevalnega programa, ki ga je Sony Ericsson uvedel leta 2008, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kljub temu pa proizvajalec telekomunikacijske opreme v zadnjem obdobju ni zabeležil povečanja prodaje, kot so pričakovali analitiki. Količinsko se je četrtletna prodaja namreč v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 26 odstotkov na 10,4 milijona aparatov. V primerjavi z letošnjim drugim četrtletjem pa je to pet odstotkov manj.

Tudi prihodki podjetja so se v tretjem četrtletju glede na drugo četrtletje rahlo znižali, in sicer z 1,62 milijarde evrov na 1,6 milijarde evrov. Prodajne cene proizvodov družbe so se namreč v zadnjem obdobju znižale za štiri odstotke.

Izvršni direktor Sony Ericssona Bert Nordberg je ob tej priložnost dejal, da je z rezultati kljub temu zadovoljen, saj kažejo, da se poslovanje družbe stabilizira. Zatrdil je še, da se je njihova strategija, katere cilj je osredotočenje na prodajo pametnih mobilnikov, izkazala za uspešno. Prodaja pametnih telefonov namreč trenutno predstavlja več kot 50 odstotkov vse prodaje podjetja.

Šest slovenskih podjetij v lov na priložnosti v Dubaj

Na letošnjem sejmu s področja informacijskih tehnologij Gitex, ki bo med med 17. in 21. oktobrom potekal v Dubaju, se bodo pod okriljem Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) ter Združenja za informatiko in telekomunikacije na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo tudi šest slovenskih podjetij.

Na 72 kvadratnih metrih velikem skupnem razstavnem prostoru sejma Gitex, ki velja za enega najpomembnejših na Bližnjem vzhodu in širši regiji, bodo svoje storitve in izdelke predstavile slovenske družbe Genis, TrendNET, Iskratel, Xlab, Zema in Netis, je Japti zapisal v sporočilu za javnost.

V agenciji so dodali še, da Japti pri organizaciji predstavitev Slovencev v Dubaju sodeluje zato, da bi slovenskim podjetjem omogočil promocijo njihovih izdelkov in storitev ter vzpostavitev novih poslovnih stikov s tujimi poslovnimi partnerji. To bi namreč lahko vodilo do sklenitve novih poslov, posledično pa do razvojne rasti slovenskih podjetij in večjega izvoza Slovenije na tuje trge.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja