Razlika v premoženju med mlado in starejšo generacijo se povečuje

Članek slika

Ena od osnovnih obljub ameriških sanj postaja v zadnjih letih dvomljiva. Ali lahko res vsaka nova generacija živi bolje od prejšnje? Mladim Američanom trenutno ne kaže najbolje.

Po analizi, ki jo je opravil Pew Research Center, je mlada generacija ostala zadaj, medtem ko je najstarejša generacija doživela velikanski porast premoženja od sredine osemdesetih let.

Sicer je običajno, da starejše generacije premorejo več bogastva kot mlajše, ki imajo na voljo manj časa za varčevanje, vendar se je razlika med obema starostnima skupinama bistveno povečala.

Leta 1984 so imela gospodinjstva, ki jih vodijo ljudje starejši od 65 let 10-krat večje neto premoženje v primerjavi s povprečnim neto premoženjem gospodinjstev, ki ga vodijo mlajši od 35 let. Toda sedaj se je razlika povečala na  47 proti 1, kar je največja razlika v premoženju, ki je bila med tema dvema starostnima skupinama kadarkoli zabeležena.

Slika 1: Povprečna neto vrednost premoženja

Neto vrednost premoženja se izračunava kot vsota sredstev gospodinjstva (kot npr. nepremičnina, avto, prihranki in pokojninski računi) odšteti pa so dolgovi (hipoteke, avtomobilska in študijska posojila ter dolgovi na kreditnih karticah).

Sicer ne vemo, kako se bo zgodba končala, vemo pa,  da je danes izhodiščni položaj mladih slabši, kot je bil položaj njihovih staršev. V letu 2009 so gospodinjstva, ki jih vodijo osebe mlajše od 35 let imela povprečno neto vrednost premoženja 3,662 USD. To označuje 68% padec premoženja v primerjavi z enako starostno skupino pred petindvajsetimi leti.

V enakem časovnem okviru so gospodinjstva, ki jih vodijo osebe starejše od 65 let, doživela pozitivni preobrat. Njihovo premoženje je naraslo za 42%, in v povprečju znaša 170,494 USD. Zakaj pa je prišlo do te velike razlike?

Ni povsem jasno, ali je to stvar izbire ali slabe ekonomske situacije, ampak danes mladi ljudje začenjajo samostojno življenje kasneje v skoraj vseh pogledih, prav tako so bolj zadolženi, dalj časa živijo s starši in odlašajo z zaposlitvijo, poroko in nakupom lastnega doma.

Delno so ti trendi posledica tega, da več mladih ljudi obiskuje univerze, kar je lahko dvorezni meč. Višja izobrazba sicer pomeni višji dohodek v prihodnosti, vendar pa jih prav tako obremenijo stroški visokih šolnin in imajo zaradi tega visoka študentska posojila.

Kar 37% mladih gospodinjstev je imelo ničelno ali negativno neto premoženje v letu 2009, kar je občutni porast iz leta 1984, ko je bilo takih le 19%.

Največji faktor, ki pripomore k tej razliki v premoženju, je trg nepremičnin. Medtem, ko so naraščajoče vrednosti nepremičnin pomagale pri dvigu premoženja starejše generacije, so mladi ljudje imeli manj časa za prestajanje volatilnost trga nepremičnin, še posebej nedavno rast in zlom.

Večina starejših lastnikov nepremičnin je vstopila na trg dalj časa nazaj, preden je prišlo do balona na nepremičninskem trgu. Tudi njih je seveda prizadela kriza, vendar se je na dolgi rok vrednost njihovih nepremičnin vendarle povečala.

Mladi, ki so v začetnih fazah akumulacije bogastva, pa takšne sreče zaenkrat še niso bili deležni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Mali slovar trgovanja z vrednostnimi papirji v ZDA

22.02.2011

N. Urbanič