Ali so stresni testi bank pokazali pravo sliko?

Članek slika

V preteklem tednu so delniški trgi rasli. Poleg rezultatov, ki so se dnevno objavljali in polnili finančne novice, je bila glavna tema pričakovanje objave rezultatov stresnih testov 91 evropskih bank. Tu je treba poudariti, da so testi primarno namenjeni temu, da pomirijo vlagatelje in javnost glede stanja v finančnem sektorju. Zato je bilo težko verjeti, da bi bili objavljeni rezultati dejansko slabi. Glede največje slovenske banke NLB pa: test je sicer opravila, vendar se je uvrstila na rep le

V preteklem tednu so delniški trgi rasli. Ameriški S&P500 se je zavihtel čez 1100 indeksnih točk, kar je za 3,5 odstotka višje kot pred tednom dni. Na žalost domači delniški trg ni končal pozitivno, saj je SBI TOP v preteklem tednu upadel za 2,1 odstotka.

"... testi so bili primarno namenjeni temu, da pomirijo vlagatelje in javnost ..."


Poleg rezultatov, ki so se dnevno objavljali in polnili finančne novice, je bila glavna tema pričakovanje objave rezultatov stresnih testov 91 evropskih bank. Glavna vprašanja so tako bila, ali bodo testi pokazali šibkost evropskega bančnega sektorja na morebitne prihodnje šoke, katere banke niso v dobri kapitalski kondiciji ter kaj to pomeni za bančne delnice v prihodnjih mesecih. Tu je treba poudariti, da so testi primarno namenjeni temu, da pomirijo vlagatelje in javnost glede stanja v finančnem sektorju. Zato je bilo težko verjeti, da bi bili objavljeni rezultati dejansko slabi. In res, teste ni opravilo zgolj sedem bank, od tega pet v Španiji. Poleg tega banke potrebujejo le 3,5 milijarde evrov svežega kapitala, kar je bistveno nižje od najbolj optimističnih pričakovanj analitikov.

Objava je razumljivo spodbudila rast delniških indeksov


Objava je razumljivo spodbudila rast delniških indeksov, a obenem je hitro sprožila debate o tem, koliko so pravzaprav ti testi vzpostavili zaupanje. Glede na objavljeno in metodologijo se zdi, da so bodisi evropske banke pravzaprav v izredno dobrem stanju bodisi so bili testi premalo strogi in še zdaleč niso pokazali prave slike. Skratka, na podlagi tega bo vzpostavljeno zgolj kratkoročno zaupanje na trgu. Dodatno je treba omeniti še eno razliko v primerjavi s podobnim testom, izvedenim v ZDA. V ZDA se je primarno dvomilo o finančni sposobnosti bank in je posledična objava pomirjajočih rezultatov pomenila ponovno vzpostavitev zaupanja v banke, to pa je vodilo tudi v okrevanje bančnih delnic. Na drugi strani so vlagatelji tokrat bolj kot nad evropskimi bankami zaskrbljeni nad posameznimi državami Evrope.

NLB se je uvrstila na rep lestvice

Glede največje slovenske banke NLB pa: test je sicer opravila, vendar se je uvrstila na rep lestvice, kar ni presenetljivo. Po scenariju naj bi NLB imela kapitalsko ustreznost 6,3 odstotka v 2011. NKBM, ki sicer ni bila vključena v evropski test, je včeraj objavila boljše številke, od 7,1 do 7,5 odstotka. Toda pri NLB je še najbolj skrb zbujajoče dejstvo, da so bili testi splošni in torej niso upoštevali nekaterih specifičnih scenarijev, ki bi bili za NLB najbolj problematični. Prilagojeno bi lahko bila kapitalska ustreznost še nižja. Skratka, da je banka domača, ima svojo ceno, ki je lahko tudi zelo visoka. Vlada pa tudi javnost bi pa morala razčistiti, ali je ta cena sprejemljiva ali ne.

Kwa je no

Jst

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja