Virus na trge prinesel nove priložnosti

Članek slika

Če so na eni strani vlagatelji zaskrbljeni zaradi širjenja novega virusa, je ta na drugi strani na trge znova prinesel vrednotenja, ki predstavljajo višji potencial donosa v prihodnje.

V kolikor ste zaskrbljeni zaradi trenutnega dogajanja, se vprašajte kakšen tip vlagatelja ste? Vlagatelji bi namreč morali gledati dolgoročno in temu primerno investirati. V kolikor ste sklad ali delnico kupili z namenom držanja manj kot eno leto, potem ste se že sprijaznili z zelo visoko stopnjo tveganja in le-to se je v tem trenutku tudi realiziralo. V kolikor pa ste povprečni vlagatelj, bi vas ob trenutnih dogodkih moralo skrbeti le za fizično zdravje, ne finančno.

 Na borzi isto kot v trgovini

Trgi se obnašajo tako, kot se obnašamo ljudje. V kolikor zganjamo paniko in praznimo police, se isto dogaja tudi na trgih, saj jih usmerjamo vlagatelji s svojimi nakupi in prodajami. Če se pri nakupih vsakdanjih dobrin rajši odločimo za tiste, katerih cena je znižana, zakaj se isto ne obnašamo na borzah? Ravno temu smo priča danes, ko se je vrednost delnic na pomembnejših trgih v roku nekaj dni znižala za okoli 8 odstotkov. Tudi, če je bil del padca upravičen, so trgi, tako kot potrošniki, znani po tem, da radi pretiravajo.

Zadnje dogajanje oz. panika je posledica medijskega pokrivanja, ki tako radi iz vsake zanimive novice izžamejo še tisto, česar novica nima. Lepota podobnih dogodkov je v tem, da imajo zelo redko dolgoročni vpliv na borzne trge. So pa po drugi strani medijsko zelo dobro podprti, precej nepredvidljivi in zato povzročajo večja kratkoročna nihanja. Kar se tiče virusa, bi ta zelo težko imel dolgoročni vpliv na svetovno gospodarstvo, vendar je o tem še malo prezgodaj govoriti in gre za čisto špekulacijo.

 Letošnje leto v znamenju ameriških volitev in centralnih bank

Slovenija in trgi v razvoju v ospredju. Korekcija ponudila priložnosti tudi na razvitih trgih. 

Pri samih trgih smo se trenutno, podprto z denarjem centralnih bank, znašli v situaciji, kjer do večjih padcev zelo težko pride, potencial za rast je pa tudi omejen. Torej, nahajamo se na ravni, iz katere bi se težko premaknili v katerokoli smer. Korekcija tečajev je v tem trenutku za borze koristna in dobrodošla, saj kaže na to, da je trg še vedno zdrav, obenem pa ponuja priložnosti za poceni nakupe.

Večjo priložnost v tem trenutku predstavljajo trgi v razvoju, na čelu s Kitajsko, saj so njihovi trgi še vedno poceni in zaradi zadnjega dogajanja še niso izkoristili potenciala, ki ga ponujajo. Je pa na mestu opozorilo, da naj bodo vlagatelji na trgih v razvoju pripravljeni na večja nihanja, saj so bolj občutljivi na dogajanje, kot pa razviti trgi. Zadnji padci pa so priložnosti ponudili tudi na nekaterih razvitih trgih. Več poudarka pa letos dajemo tudi Ljubljanski borzi, ki je zaradi svoje neučinkovitosti postala nekakšen biser sredi Evrope.

 Izkoristite akcije brez vstopnih stroškov

Za vlagatelje, ki več poudarka dajo dolgoročnemu blagostanju in se ne ozirajo na kratkoročna nihanja, je v tem trenutku smiselno izkoristiti akcije brez vstopnih stroškov. Trenutno lahko brez plačila stroškov pristopite k 16 skladom družbe Generali Investments. Za polovico so stroške znižali pri družbi Triglav Skladi za sklade Triglav Top Brands, Triglav Renta in Triglav Obvezniški.

 V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja