Sosedova krava je že mrtva. Dajmo ubiti še psa ...

Sosedova krava je že mrtva. Dajmo ubiti še psa ...

Davek na kapitalski dobiček se bo z letom 2020 zvišal iz zdajšnjih 25 odstotkov na 27,5 odstotka.

Drži, da zvišanje ni visoko. Je pa absurdno, če upoštevamo dejstvo, da je bilo zadnje zvišanje iz 20 odstotkov na zdajšnjih 25 označeno kot krizni, začasni ukrep. Razen, če se nahajamo v stanju 'večne' krize, tukaj nekaj ni prav. Seveda želimo spodbujati varčevanje, spodbujati podjetništvo ... z namenom, da na koncu poberemo večji del tistega, kar podjetniki ustvarijo?

Govori se, da živimo v kapitalizmu. Sam sicer menim, da je trenutni sistem, kot ga imamo v Sloveniji, hibrid med komunizmom, socializmom in kapitalizmom, kjer imamo od kapitalizma samo jedro oz. idejo. Vse koristi, ki bi nam jih kapitalizem moral prinesti, pa uporabljamo tako, kot da se nahajamo v socializmu ali v komunizmu.

Vsi si želimo posebne obravnave

Pretekli teden je odjeknila novica, da bo moralo društvo Palčica Pomagalčica, kamor smo vsi "investirali" z namenom rešiti življenje malemu Krisu, plačati skoraj dva milijona od zbranih sredstev. Usul se je val ogorčenja, usmerjen proti vladi, proti FURS in proti oderuhom, ki bodo škodovali "malemu čudežu, ki je povezal Slovenijo". Skoraj nihče ni svojega gneva usmeril proti društvu, ki se je od samega začetka dobro zavedalo situacije (razen če so popolni amaterji, ki še nikoli niso zbrali niti evra) in to skrivalo pred javnostjo z namenom samopromocije. Morda bi bilo bolje, če bi svoje napore, ki so jih namenili za to akcijo, namenili v asistiranje resnemu društvu s humanitarnim statusom. Govorim o scenariju, v katerem je glavni cilj rešitev življenja, ne lastna promocija. Kakšna je krivda FURS, če se ravna po točki zakona? Zakaj je torej društvo prejelo posebno obravnavo, če smo pred zakonom vsi enakopravni? Morda se moram tudi sam obnašati kot ženska z najstarejšim poklicem, ki ji manjka pozornosti in bi jaz na primer rad, da me Druže Tito oz. slovenska vlada obdavči le z 11-odstotnim davkom na dobiček, namesto s 27,5-odstotnim? Oziroma to tudi zahtevam, kot so to storili v medijski vojni v prej omenjenem društvu.

Vsi kot vesele ovce spremljamo tudi zadnje spremembe davčne zakonodaje, v kateri so nam za glodati dali bonbonček, istočasno pa usekali po realnem gospodarstvu. Zlata kokoš postaja siva, sosedovo kravo smo že ubili ... z zadnjimi spremembami poskušamo ubiti še psa.

Če ste vi tukaj, kdo je v Venezueli?

Naivno je pričakovati, da bo gospodarstvo bolj zdravo in konkurenčnejše, če poslabšamo že tako neprivlačno davčno zakonodajo, namesto da bi jo izboljšali. Kot če bi pričakovali, da bo ovca zaspala, če jo pokrijemo z rjuho ... nekako tako kot papige. Ali pa če ovci odvzamemo pijačo, da je ne bo več nikoli pila ... ali karkoli že radi pijete. Rezultat je po navadi popolnoma drugačen.

V kolikor je bil cilj spodbujanje sive ekonomije in novih načinov utajevanja davkov, lahko rečem samo BRAVO! Uspelo vam je. Navdih, predvidevam, da naši politiki iščejo v časih prohibicije. Cilj pa je prepovedati kapital, ki je po mnenju naše Levice izvor vsega zla, razen če gre za "naše". Ko bomo čez 10 let iskali krivca, gremo lahko po takratni poti in se dotaknemo nemškega režima, ki je sledil. Ali pa tudi kakšnega sila uspešnega projekta, kot so bile Jugoslavija, Sovjetska Zveza, delitev Korej ... Skupno vsem je razmišljanje v stilu "kapital je izvor vsega zla; nacionalizirali vas bomo, če si drznete investirati v našo tvorbo, ki ji rečemo država". Srečo imamo vsaj ob dejstvu, da nimamo lastne valute, saj bi v nasprotnem lahko dočakali trenutek, ko bi za rolo toaletnega papirja morali dati več papirja v obliki valute.

Kriv je sosed, saj ni poskrbel za varnost krave

Mnogi radi izpostavljajo "kapitalistične prašiče", ki izkoriščajo malega človeka in spodbujajo sivo ekonomijo ... vprašajte se: Jih niste ravno vi prisilili v to? Morda res mislite, da bodo podjetja sposobna zvišati plače zaposlenim, istočasno plačati več državi in še naprej nemoteno investirati v razvoj poslovanja? Denar v podjetju se ne pojavi sam od sebe ... tako kot se ne pojavi sam od sebe v bankomatu.

Če je bila za prejšnjo situacijo kriva sosedova krava, ki smo jo žrtvovali bogovom socializma, bomo v naslednji fazi žrtvovali sosedovega psa bogovom komunizma. In preden bomo prišli do sebe kot glavnega vzroka za nastalo situacijo, bomo verjetno bogovom kapitalizma žrtvovali še soseda, ki ni poskrbel za varnost krave in psa.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno da tudi podjetja VZAJEMCI SKUPINA d.o.o.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju