IPB: Za nami predaja že četrte hale

IPB: Za nami predaja že četrte hale

Že večkrat smo pisali o projektu IPB (Industrijski Park Beograd), napredku ter pričakovanjih. Tokrat je primeren trenutek, da projektu znova posvetimo nekaj več pozornosti.

Gre namreč za enega izmed večjih projektov v državi in je kot tak zelo pomemben za nadaljnji razvoj. Pred leti smo zapisali, da je projekt na dobri poti, da iz Srbije ustvari novo vstopno točko za tuja podjetja na območju Balkana in bo za državo predstavljal to, kar predstavlja ljubljanski BTC za Slovenijo.

Od praznega zemljišča do štirih operativnih hal

Začetek projekta sega v leto 2007, ko je Taxgroup skupaj z še nekaj partnerji kupil zemljišče v neposredni bližini Beograda s ciljem ustvariti industrijsko cono. Približno 180 ha veliko zemljišče predstavlja približno štirikratnik ljubljanskega BTC.

V okviru financiranja omenjene investicije Industrijski Park Beograd (IPB) ima izdajatelj dolgoročni cilj razviti logistično-industrijsko cono ter nepremičnine znotraj te cone prodati investitorjem in kupcem oziroma jih oddajati ter z njimi upravljati.

Do sedaj so bile zgrajene že štiri hale. Po uspešni predaji zadnje hale, so se dela za izgradnjo že pete hale (skupna površina katere bo znašala 15.670 m2), še pospešila. Objekt se nahaja poleg četrte hale, nedaleč od prvih treh. Dela so se začela februarja 2019. Posebnost pete hale je v tem, da lahko skupaj s četrto tvori neodvisni objekt, ki lahko po potrebi deluje kot ena velika hala skupne površine 31.400 m2.

Lokacija in strateška prednost

Nepremičninsko-investicijski projekt v Srbiji se nahaja v avtonomni pokrajini Vojvodini, ki je gospodarsko in infrastrukturno najbolj razvita pokrajina v Republiki Srbiji. Nepremičninski projekt se nahaja neposredno ob avtocesti Ljubljana-Zagreb-Beograd. Poseben strateški položaj mu zagotavlja tudi le 25 km oddaljenost od Beograda in direktna povezava do beograjskega mednarodnega letališča, predvsem pa lega na stičišču Zahodne in Jugovzhodne Evrope in Azije. Gre za približno 180 ha komunalno opremljenih zemljišč, ki predstavljajo enega največjih industrijskih parkov v Srbiji. Kompleks je razdeljen na večje in manjše gradbene enote.

Prednost konkretnega industrijskega parka leži tudi v dejstvu, da se lahko kupcem ponudijo v odkup večja ali manjša zemljišča; pri tem kupci lahko sami poskrbijo za gradnjo objektov na zemljiščih ali pa kupcu ponudijo gradnjo na ključ, možen pa je tudi najem zgrajenih objektov, ki se zgradijo za posameznega najemnika. Zagotovljena je tudi vsa potrebna komunalna infrastruktura, komunalni prispevek pa se plačuje v nižjem znesku kot v Beogradu.

V Srbiji je ogromno izobražene in konkurenčne delovne sile in zelo fleksibilna delovnopravna zakonodaja ter zelo enostaven postopek ustanavljanja gospodarskih družb. Stopnja davka na dobiček je 15%, in je med nižjimi v JV Evropi, poleg tega pa se investitorjem nudijo ugodne davčne olajšave za investicije in odpiranje novih delovnih mest.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju