Kaj se bo dogajalo s ceno nafte?

Članek slika

Nafta spada med dobrine, cena katerih je ciklične narave in je odvisna od ogromno dejavnikov: dogovorov znotraj kartela OPEC, razvoja tehnologije, špekulacij in nešteto drugi dejavnikov, katerih povprečni vlagatelji niti ne poznajo.

Domače upravljavce premoženja smo vprašali kaj menijo o nafti ter kaj pričakujejo.

 Analitiki ALTA Skladi:

"Naša pričakovanja so, da se bo cena nafte gibala v razponu med 70 in 80 dolarjev za sod predvsem na račun rastočega povpraševanja po nafti in zapletov na ponudbeni strani. Članice naftnega kartela OPEC so na zadnjem zasedanju pričakovano napovedali dvig proizvodnje nafte v začetku julija. Članice OPEC tako nameravajo povečati proizvodnjo nominalno za okoli 1 milijon sodov na dan, vendar nekatere izmed teh članic ne bodo zmogle povečati, kar dejansko pomeni, da se bo povečala proizvodnja nekje med 600.000 do 800.000 sodov na dan.
 Julijska zvišana produkcija ne bo privedla do presežne količine nafte na trgu in padca cen nafte. OPEC je danes v nekoliko drugačnem položaju kot pred dvema letoma, ko so se odločali za omejevanje proizvodnje in posledično želeli zvišati ceno nafte. Danes se namreč zaradi pešajoče proizvodnje v Venezueli, izpada produkcije v Libiji, Angoli in Nigeriji ter uvedbe sankcij proti Iranu, ki stopijo v veljavo novembra soočajo s tveganjem, da bi se zgodila korenita rast cene nafte, kar pa želijo s povečano proizvodnjo ublažiti. Predvsem zaradi uvedbe sankcij proti Iranu bo OPEC in Rusija z dvigom produkcije deloma nadomestili izgubljeno nafto. Za nadomestitev celotnega izpada proizvodnje v drugi polovici leta pa ima zmožnost povečati proizvodnjo le Savdska Arabija. Za dodaten dvig proizvodnje pa tudi Savdijci potrebujejo čas vsaj 9 do 12 mesecev, kar pa lahko na trgu vmes privede do kratkoročnega ponudbenega šoka. V ZDA se pojavlja na najbolj rastočem naftnem polju Permian ozko grlo v infrastrukturi in zmožnosti nadaljnje rasti produkcije nafte so vsaj kratkoročno omejene. S takšnimi razmerami lahko vidimo močnejši poskok nafte preko 80 in 85 dolarjev za sod ali pa celo višje. V kolikor ostane cena nafte v naslednjih dveh kvartalih v razponu med 70 in 80 dolarjev za sod bodo naftna podjetja še naprej v »sweet spotu« in bi počasi lahko videli tudi malo večjo rotacijo investitorjev v energetski sektor."

Marko Bombač, NLB Skladi:

"Z ekspanzijo v razvitem svetu se krepi povpraševanje po nafti, kar bo v kombinaciji z dogovorom med Rusijo in članicami OPEC-a predstavljalo podporo njeni ceni. A vsakršna trajnejša rast cene nafte nad 65 dolarjev na sodček bi k dodatni proizvodnji spodbudila tako ameriške proizvajalce nafte iz skrilavcev kot države OPEC-a in Rusijo. Glede na danes znana dejstva v prihodnjih nekaj letih pričakujemo gibanje cene nafte v razponu med 50 in 65 dolarjev za sodček nafte, pri čemer ob rasti povpraševanja v kombinaciji s krčenjem zalog in geopolitični negotovosti v državah Bližnjega vzhoda še vedno pričakujemo ceno blizu zgornje meje tega razpona."

Sašo Ivanović, Triglav Skladi:

"Trenutne cene nafte so po ocenah tujih analitikov blizu ravnovesja. V prihodnje lahko pričakujemo nekoliko večjo volatilnost na trgih črnega zlata. Med razlogi so naprimer politične odločitve ZDA, posledice sankcij proti Iranu, situacija v Venezueli in novice iz Savdijske Arabije. Srednjeročna situacija na področju ponudbe in povpraševanja pa je ugodna in lahko podpre rast cen nafte."


V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja