Turške volitve priložnost za zajezitev populizma

Članek slika

Čeprav svetovna javnost ne posveča velike pozornosti turškim volitvam, bodo te še vedno pod budnim očesom vlagateljev. Če ne drugega, zaradi tega ker bomo končno dočakali umiritev populizma, kateremu smo priča že dlje časa.

Zelo verjetno je, da bo zmagal Erdogan, čeprav je njegova podpora iz leta v leto nižja. To je posledica slabih gospodarskih razmer in nezadostnih ukrepov za rešitev težav, saj so trenutno v ospredju predvsem populistične izjave in ukrepi, ki služijo pridobivanju politične podpore in ne dolgoročne stabilnosti.

Gospodarska rast na račun blaginje prebivalstva

V torek je predsednik Turčije Erdogan izjavil, da mora centralna banka znižati ključno obrestno mero. To se je zgodilo le dva tedna po tem, ko je ta zvišala obrestno mero. Ukrep, ki je bil nujno potreben za ustavitev padanja turške lire, kateremu tako močno nasprotuje turški predsednik. Centralna banka je najprej 23. maja postregla z višanjem za 300 bazičnih točk, nato pa še z dodatnimi 125 bazičnimi točkami 7. junija. Centralna banka praktično ni imela izbire in je morala ukrepati v nasprotju z zahtevami aktualnega predsednika, ki zahteva gospodarsko rast, ne glede na vse.

Vlagatelji so ukrep pozdravili, istočasno pa tega označili kot nezadostnega, saj je potrebnih še več drastičnih ukrepov, ki bi omilili trenutno stanje. Turška lira je namreč ena izmed najcenejših valut na svetu. Samo v zadnjem letu je izgubila približno 20 odstotkov vrednosti. V zadnjih 5 letih pa je bil padec kar 60 odstoten, posledica česar je visoka inflacija, ki se giblje v dvomestnih številkah.

Po volitvah stabilizacija?

Ko bo politični šov zaključen bomo zelo verjetno videli vrnitev k realnim težavam. In s tem tudi postopno stabilizacijo razmer na valutnem trgu. Politični vrh se bo lahko neovirano spopadel z notranjimi težavami, med tem ko se bodo politične igre ter spopadi znova preselili na mednarodna prizorišča.

Uporabniki naših spletnih strani lahko enkrat letno izkoristite brezplačno svetovalno uro in poskrbite, da vaše naložbe še naprej sledijo začrtanim ciljem.

S tem bi lahko pridobili tudi številni vlagatelji, ki iščejo kratkoročne špekulativne priložnosti. Vrnitev v realnost bi morala pomiriti mednarodne vlagatelje in bi lahko videli močnejšo kratkoročno krepitev turške lire.

V Sloveniji se lahko vlagatelji Turčiji izpostavijo z naložbo v sklad ALTA TURKEY. Priložnost je visoko špekulativna in ni primerna za vlagatelje s slabimi živci. Tudi izpostavljenost, ki presega 10 odstotkov celotnega portfelja, ni priporočljiva za veliko večino vlagateljev. V vsakem primeru pa se pred odločitvijo posvetujte s svojim finančnim svetovalcem!

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja