Ameriška gospodarska zbornica na Kitajskem: Peking se lahko maščuje Washingtonu

Članek slika

Peking bo, če bo bodoči predsednik ZDA Donald Trump res posegel v investicije ali trgovino med ZDA in Kitajsko, najverjetneje ukrepal, je danes opozorila ameriška gospodarska zbornica na Kitajskem. "Kitajska ni brez orožja zoper morebitna dejanja ZDA," je dejal član zbornice Lester Ross.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil predstavnik zbornice v Pekingu, je kitajska vlada v preteklosti že pokazala, da ni nemočna. Med drugim je zvišala carine na uvoz ameriških kmetijskih kemikalij, v prihodnosti pa bi lahko vpeljala nove antidampinške preiskave. To bi prizadelo tudi izvoz ameriških podjetij na Kitajsko.

Kitajski predsednik Xi Jinping je v govoru ob odprtju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu v torek dejal, da bi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko prizadela gospodarstvi obeh držav.

Ross zato meni, da mora biti sporočilo Washingtonu jasno: "Če se boriš zoper politiko kitajske vlade s tem, da trdiš, da je devalvirala kitajsko valuto z namenom dajanja prednosti kitajskim izvoznikom, dejansko nimaš prav, saj v zadnjih letih ni bilo tako."

Trump, ki bo zaprisegel v petek, je v predvolilni kampanji napovedal, da bo že prvi dan v Beli hiši Kitajsko imenoval za valutno manipulatorko in uvedel carine na njene proizvode.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja