Japonska centralna banka bolj optimistična

Članek slika

Japonska centralna banka ohranja svojo izjemno ohlapno denarno politiko, vendar pa prvič po maju 2015 ocenjuje položaj domačega gospodarstva bolj optimistično kot doslej. Kot je sporočila po koncu dvodnevnega zasedanja, se "zmerno okrevanje tretjega največjega gospodarstva na svetu nadaljuje". Za zdaj ne bo okrepila dotoka denarja na trg.

Japonska centralna banka je bolj optimistična tako glede japonskega izvoza kot obsega industrijske proizvodnje.

Tako se japonski izvoz spričo zmerne rasti na prekomorskih trgih v zadnjih tednih povečuje. Po zadnjih podatkih vlade se je izvoz japonskega blaga novembra sicer zmanjšal za 0,4 odstotka, a to je v primerjavi z mesecem prej opazno izboljšanje, saj se je oktobra izvoz zmanjšal za 10,3 odstotka.

K okrevanju izvoza je pripomogla oslabitev jena v času od nepričakovane izvolitve Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika. V zadnjih treh mesecih je izgubil 15 odstotkov vrednosti.

Na finančnih trgih se je pričakovalo, da bo japonska centralna banka ohranila svojo izredno ohlapno denarno politiko nespremenjeno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Centralna banka si obupano prizadeva, da bi obvladala večletno deflacijo s padajočimi cenami in s tem dala pospešek gospodarski rasti. Njen cilj je stopnja inflacije pri dveh odstotkih, ki pa ga nikakor ne doseže. Od februarja velja negativna obrestna mera v višini minus 0,1 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja