Banka Slovenije: Ukrepi v skladu z ustavo in jih ni mogoče kakorkoli izpodbijati

Članek slika

Ustavno sodišče je soglasno potrdilo, da so členi zakona o bančništvu, ki bo bili pravna podlaga za izredne ukrepe Banke Slovenije leta 2013 in 2014, v skladu z ustavo. Tako so tudi ukrepi, ki so bili izrečeni bankam, v skladu z ustavo in jih ni mogoče kakorkoli izpodbijati, ugotavljajo v Banki Slovenije.

Ustavno sodišče je v danes izdani sodbi glede izbrisa obveznosti v leta 2013 podržavljenih bankah ugotovilo, da je novela zakona o bančništvu, ki je bila podlaga za te izbrise, skladna z ustavo v delu, ki je omogočil izredni ukrep Banke Slovenije. Ni pa skladna z ustavo v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva.

Na to opozarjajo tudi v Banki Slovenije. Ustavno sodišče je potrdilo, da lahko imetniki podrejenih inštrumentov uveljavljajo morebitno varstvo le z vlaganjem odškodninskih tožb - te so bile sicer že predvidene tudi z zakonom o bančništvu -, je pa dalo v tem delu dodatna navodila zakonodajalcu za zagotovitev učinkovitejšega sodnega varstva, so še zapisali v odzivu na odločbo ustavnega sodišča.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja